Pentru ca încet încet este timpul să începem producerea răsadurilor de legume ne-am gândit să venim în ajutorul dumneavoastră, cu câteva sfaturi utile.

Răsadurile sunt plante legumicole tinere, care prin transplantare servesc la înființarea culturilor. 

Obținerea unor culturi legumicole mai timpurii, uniforme și productive este condiționată de : semințele de calitate, un răsad sănătos, viguros, liber de boli și dăunători la plantare.

Prin răsad se asigură o eșalonare mai bună a producției iar speciile pretențioase la căldură, cum sunt tomatele, ardeii sau vinetele, pot fi și ele cultivate cu profit.

 

Importanța utilizării semințelor de calitate în producerea răsadurilor. 

                               

Este bine ca procurarea seminţelor să se facă de la unităţi şi magazine autorizate, care au obligaţia de a vinde seminţe garantate, însoţite de buletin de analiză sau de câteva date privind însuşirile soiurilor pe care le oferă.                                                  

Seminţele de bună calitate trebuie să corespundă soiului dorit, să aibă puritate mare, să încolţească într-un procent cât mai mare (să aibă germinaţie bună) şi într-un timp scurt.

Seminţele cumparate din magazinele autorizate sunt de obicei tratate cu substante chimice (fungicid) (Thiram) pentru prevenirea bolilor care pot aparea in timpul producerii rasadurilor.

De asemenea verifica-ti intotdeauna termenul de valabilitate al semințelor înscripționat pe ambalaj.

 

 

Un alt lucru important in obținerea unui răsad sănatos ar fi utilizarea unui substrat profesional pe bază de turbă, care a fost creat special pentru producerea răsadurilor.

Pentru producerea răsadurilor pot fi folosite şi substraturi standardizate (ex. Gramoseed), compuse din 20% turbă neagră, 80% turbă brună, fertilizanţi (0,5-1 kg/m3 ) şi alte ingrediente, care au un pH de 6.

 

 

 

Condițiile pentru ca un substrat profesional pe bază de turbă sa fie utilizat în producerea răsadurilor în primă fază sunt următoarele:

-   pH-ul = 5,5 – 6,5;  Verificați intotdeauna ca pe ambalajul substratului sa fie menționat pH-ul și sa fie cuprins între aceste valori! Turba sau substratul cu valori ale pH-ului sub 5 nu este pentru semănat!

-   Să aibă adaos de fertilizatori NPK și microelemente; aceste adaosuri sunt necesare hrănirii plăntuțelor în primele 2 săptămâni;

-  Granulația să fie cuprinsă între 0-10 mm, recomandată fiind cea intre 0-5 mm!

-  Turba să fie blondă, pentru semănat  fiind recomandat un amestec de turbă blondă și turbă neagra.

-   Să conțină aditivi de umectare. Acești aditivi nu sunt obligatorii însă trebuie o mai mare grijă la irigarea constantă a substratului!

Utilizarea substratului profesional pe bază de turbă pentru semănat are o serie de avantaje :

-  Este liber de semințe de iarbă sau insecte

-  Este liber de boli din complexul “căderea plăntuțelor”  

-  pH și EC optime pentru germinare și dezvoltarea răsadurilor    

-   Adaos perfect optimizat de minerale pentru prima parte de dezvoltare a răsadurilor 

-   Obținerea de răsaduri uniforme  

-    Dezvoltare radiculară bogată  

 

Referințe:   Substraturi de producție
Semințe profesionale