Dezinfectia poate fi generala, cand se dezinfecteaza  atat solul cat si scheletul serelor si solariilor sau partiala, caz in care dezinfectia vizeaza mai ales scheletul spatiilor de cultura.

Amintim doua tipuri de dezinfectie:

-          dezinfectia solului cu aburi

-          dezinfectia cu substante chimice

Dezinfectia solului cu aburi se aplica la cantitati mici de pamant sau solul de la locul definitiv (rasadnite sere).

In timpul dezinfectarii aburii circula in pamant pana la 30-40 cm adancime, timp de 60 de minute.Temperatura solului in timpul tratamentului este de 75-80 grade celcius.

La metoda dezinfectiei prin aburi trebuie sa se tina seama de faptul ca in afara de agenti fitopatogeni sunt distruse si o serie de microorganisme folositoare din sol.De aceea plantarea pamantului se face dupa 15 zile de la sterilizare, perioada de timp in care se reface microflora utila.

In prezent dezinfectia solului cu abur a devenit prea costisitoare fiind mult mai accesibilă dezinfectia cu substante chimice.

Dezinfectia cu substante chimice constituie in prezent un mijloc important, care se practica pentru reducerea pagubelor produse de agenti fitopatogeni (bacterii,ciuperci,insecte, nematozi) care ataca plantele.

Tratamentele chimice se pot aplica cu precadere solului din sere si rasadnite,dar si in campul de cultura al plantelor horticole.

Dezinfectia chimica a solului se realizeaza prin metoda tratarii umede si metoda tratarii uscate (prin prafuire).

Metoda tratarii pe cale uscata.

Se realizeaza dezinfectarea chimica a solului folosindu-se un produs fitofarmaceutic sub forma de pulbere.

Produsul fitofarmaceutic este incorporat in sol prin sapare,pana la o adancime de 20 cm sau prin amestecarea pamantului prin lopatare.Pentru dezinfectarea solului prin prafuire se poate folosi Basamid Granule in cantitate de 3-5 kg pe 100 metri patrati.Este eficient impotriva ciupercilor fitopatogene tericole si nematozilor la plante.Dupa aplicarea tratamentului timpul de asteptare pana la folosirea amestecului de pamant este de 10 -30 de zile in functie de temperatura solului.

 

Metoda tratarii umede.

Se bazeaza pe stropirea solului cu o solutie sau o suspensie a produsului fitofarmaceutic,pana la o adancime de 20 cm.

Nemasol este un dezinfectant al solului care se poate utiliza in sere si solarii, cu spectru multiplu de combatere: nematozi, daunatori si agenti patogeni de sol, buruieni.

Combaterea nematozilor: Meloidogyne spp; Globodera spp; Heterodera spp; Pratylenchus spp; Ditylenchus spp; Rotylenchus spp; Yrychodorus spp; 

Combaterea bolile de planta din sol: rizoctonioaza; ofilirea (fuzarioza); caderea rasadului; verticilioza; putregaiul alb; hernia radacinilor; mana; putregaiul cenusiu; uscarea plantelor; Philophora spp. 

Combaterea buruienilor: stirul; turita; musetelul; Merculiaris annua; Poa Annua; Senecio spp; zarna; costrei; balur; rocoina; papadia. 

Combaterea viermilor din sol: viermii sarma; musca plantelor; buha semanaturilor; carabusul de mai; Phyllophaga spp.

Nemasol este solubil in apa, ceea ce permite o aplicare prin sistemul de irigare. Cea mai recomandata metoda pentru Nemasoleste irigarea prin picurare, deoarece permite o distributie uniforma a produsului atat pe orizontala cat si pe adancime.

O problema de o mare importanta ar fi atacul si raspandirea tripsilor. Acestea pot aparea atat in spatii protejate (in sere,solari) cat si in camp deschis .

Tripsii sunt daunatori de dimensiuni foarte mici greu vizibili cu ochiul liber care se instaleaza mai ales in interiorul florilor sau pe spatele frunzelor.

Pentru combaterea tripsilor se fac succesiv tratamente chimice foliare (3-4 tratamente ) care se repeta la un interval de 5-7 zile care vor contine Insecticid adulticid+ un Insecticid Larvicid.

Exemplu ar putea fi: Match+Laser 240 SC sau Match+ Vertimec

Tratamentele se fac preventiv la inceputul infestarii, moment ce coincide cu aparitia primilor adulti/larve