Importanța utilizării fertilizanților foliari.

 

 

     Fertilizant foliar este orice substanță fertilizatoare aplicată pe frunze sub forma lichidă.

     Ingrășămintele foliare moderne, sunt soluții concentrate care conțin elemente de înaltă  puritate, în care azotul, fosforul și potasiul sunt combinate într-un echilibru perfect pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a plantelor.

     Acestea mai pot conține și microelemente sub formă de chelați (compuși organo-minerali), acizi humici, sau alți aditivi în funcție de ceea ce se dorește, pentru a obține un îngrășământ echilibrat, care să  asigure nu numai NPK-ul, dar și macroelemente, toate microelementele și hormoni de creștere și dezvoltare.

     Ingrășămintele foliare pot fi utilizate cu succes atât în culturile de câmp, livezi, vii cât și în culturile legumicole. Utilizarea acestor produse duce la obținerea unor producții mai mari și de calitate superioară  ce a ce este foarte important pentru orice producător.

 

     Ingrășămintele foliare prezintă avantajul că pot asigura la momentul potrivit necesarul de elemente și microelemente nutritive plantelor de cultură. Ele se pot aplica pentru a asigura corecția carențelor nutritive ale plantelor și pot rezolva în timp scurt această problemă, pentru carențele provocate de factorii climatici, tehnologici sau de sol. Absorbția elementelor nutritive de către plante este rapidă și completă.

 

     Pentru creșterea și dezvoltarea plantelor sunt 16 elemente considerate ca esențiale.

     Aceste elemente esențiale sunt impartite  în doua grupe: macronutrienții care sunt necesari relativ  în cantitați mari, cum ar fi C, H, O, N, P, K, Ca, Mg si S,  și micronutrienții ceruți in cantitați mici care includ Fe, Cl, Mn, B, Zn, Cu si Mo.

Cea mai mare proporție 96 % este reprezentată  de H, C si O și care sunt preluate liber din aer și apă.

 

     Toate celelalte elemente se regăsesc  în diferența de 4 %, din care elementele majore N, P, K, Ca și Mg reprezintă 3,4 %, rămânând doar 0,6 % pentru microelemente.

 

În cele ce urmează vă prezentăm un fertilizant foliar nou ATI 14-14-14.

ATI 14-14-14 are conținut echilibrat de macro și microelemente, care este absorbit și asimilat rapid prin frunze, fructe cu efect puternic de stimulare a fotosintezei rezultand cresteri vegetative viguroase și fructificare abundentă.

 

Compozitie:

N(azot): 14%, P(fosfor): 14%, K(potasiu): 14%

B(bor): 0,014%, Cu(cupru): 0,035%, Fe(fier): 0,035%

Mn(mangan): 0,035%, Mo(molibden):0,0014% Zn(zinc): 0,007%

 

Principalele avantaje:

- suplimentează programul obișnuit de fertilizare a solului;

- controlează preventiv și curativ dezechilibrele de nutriție;

- îmbunătățește creșterea și dezvoltarea plantelor stimulând: formarea sistemului radicular, precocitatea,  inflorirea și fructificarea, mecanismul rezistenței active la boli,obținerea unor producții rezonabile  în conditii climatice nefavorabile.

Doze uzuale: 250-500 ml/100 l apă.

 

Pentru ca fertilzarea foliara să fie reușita trebuie respectate câteva reguli:

 

 

  • Cel mai bun efect se obține când stropirea foliară se face cu atomizorul.
  • Se recomandă soluții foarte diluate,uneori 0,5 l-1,5 l de ingrășămant pe hectar sunt suficiente pentru a obține rezultatul dorit.
  • Calitatea apei de stropit să fie corespunzatoare.Unele surse de apă pot fi contaminate și nu trebuie în nici un caz folosite pentru prepararea soluției de fertilizare.
  • PH-ul soluției de stropire trebuie sa fie în domeniul slab acid-neutru.
  • Clorinarea apei elimina bacteriile periculoase, dar în același timp poate distruge și organismele benefice, de aceea se recomanda lăsarea peste noapte a apei într-un rezervor descoperit;
  • Rezultatele cele mai bune se obțin când atunci când vântul este minim.
  • Temperatura recomandată pentru fertilizarea foliara este de 26-27 °C sau mai putin. Absorbția la temperaturi ridicate este foarte scăzută deoarece multe stomate sunt închise.
  • Adaugarea unui surfactant la soluție (BB5) scade tensiunea de suprafață pe frunză și poate crește absorbția.

 

 

     Toate culturile, în special cele horticole au nevoie de diferite cantități de nutrienți atât pentru creșterea cât și pentru mărimea fructelor pe toata durata sezonului. Imprecizia momentului sau alegerea nepotrivită pot diminua recolta și mări costurile de producție.

 

Ing. Annamaria Sztrimbei