Căpușele sau ixodidele (Ixodida) sunt un ordin de  acarieni ectoparaziți ai reptilelor, păsărilor ș imamiferelor, cu mod de hrănire obligatoriu hematofag (se hrănesc cu sânge). Înțepătura căpușelor poate determina leziuni grave ale tegumentului, unele specii pot provoca paralizii, iar alte specii servesc ca vectori pentru diverse microorganisme transmițând tifosul,boala Lyme, febra recurentă etc.

 

     

 

    Acestea sunt prezente în toate parcurile,in pădure și mai nou au apărut chiar și în grădinile noastre. Ele trăiesc în zone umede cu iarbă inaltă, vegetaţie forestieră și atacă reptile, mamifere, păsări sau chiar și omul. Se hrănesc prin inţepat şi supt, se prind ferm de pielea gazdă.

 

     Sunt necesare mai multe zile până când sunt săturate cu sânge. In acest timp masa lor corporală creşte semnificativ. Ciclul biologic al căpuselor (larvă, nimfă şi adult) are nevoie de 3 gazde pe care se dezvoltă consumându-le sângele. O femelă adultă consumă cel putin 0,6 ml sânge şi depune cel puţin 10.000 de ouă.

 

     Căpusele sunt de dimensiuni foarte mici, insa pot fi vizibile cu ochiul liber, masculii sunt negri, iar femelele sunt negre cu abdomenul rosu.

     După afinitaţile ecologice, căpusele se clasifică in capuse endofile (de adapost) si capuse exofile (in spatiul liber).

    Căpusele endofile sunt cele care trăiesc in grajduri, locuinţe, crăpaturile zidurilor, vizuini, peşteri şi paraziteaza animalele in perioadele de odihnă.

    Căpusele exofile, cu prezenţă in spaţiul liber, se urcă pe firele de iarbă sau se deplasează pe păsune pentru a găsi gazdele. In cazul in care condiţiile sunt nefavorabile, ele se ascund in tufişuri, in sol etc.

   

 

    Căpusele nu se nasc fiind infectate cu diverse boli (cum ar fi boala Lyme), de obicei se imbolnavesc in timpul hrănirii şi apoi răspandesc boala schimbând gazda.

 

    Incălzirea bruscă a vremii şi marirea zilei-lumină sunt semne clare că urmează atac de capusă.

 

Sfaturi pentru prevenirea apariţiei căpuselor

 

 

  • In primul rând, trebuie intreţinută vegetaţia, iarba nu trebuie să fie mai inaltă de câtiva centimetri;


 

  • Dacă vegetaţia este inaltă, insecticidul nu va ajunge la baza solului, unde căpusele se ascund de obicei, tratamentul urmând a se degrada.

 

  • Şi lemnele de foc pot ascunde căpuse. La prima vedere este aproape imposibil de detectat deoarece se ascund bine, dar odată cu ridicarea bucaţilor de lemne, căpusele se pot prinde de haine.
  • Este recomandat ca stivele de lemne să fie amplasate într-un loc uscat, unde căpusele ajung mai greu;

 

 

  • Grămezile de frunze şi crengi uscate, precum şi tufişurile, reprezintă un habitat ideal pentru căpuse. Curătarea și intreţinerea permanentă a gradinii ajută la indeparta căpuselor de pe perimetrul proprieţatii.

 

 

 

    Dacă aceste variante "prietenoase" nu ne ajută să scăpăm de căpuse, este cazul să apelăm la substanţe chimice. Combaterea căpuselor se realizează  în general cu ajutorul insecticidelor.

 

 

 

 

 

 

Sfaturi pentru combaterea căpuselor

 

  • Se începe prin tratamentul perimetral, benzile de tratament urmând a fi consecutive pentru a nu se lăsa nici o parte a spaţiului netratată.
  • Aplicarea insecticidului trebuie să fie facută rezidual, cu pompa de spate, specifică activităţii de DDD (dezinsecţie,deratizare,dezinfecţie).
  • Este de reţinut faptul că orice tratament aplicat în exterior durează pâna la prima ploaie;
  • Roua în exces poate afecta eficacitatea tratamentului, mai ales dacă vegetaţia este abundentă şi inaltă. 

 

Insecticide care se pot utiliza în combaterea căpuselor

    Solfac EW 50 este un insecticid piretroid cu acţiune de contact şi ingestie, cu o eficacitate deosebită împotriva tuturor artropodelor, indiferent dacă sunt insecte, centipede, milipede sau arahnide. Este biodegradabil, nu patează, nu lasa urme vizibile dupa aplicare si nu este inflamabil.

Mod de utilizare:

Doză de 40-60 ml de produs diluat în 5 litri de apă. Norma de 5 litri soluţie pe 100 mp.

    K-Othrine SC 25 este un insecticid piretroid, având ca substanţa activă Deltamethrin-ul care distruge sistemul imunitar al insectelor dăunatoare. Acţionează prin contact si ingestie, penetrând extrem de rapid stratul de chitina al insectelor, paralizându-le sistemul nervos astfel provocâd moartea.

Doza utilizată este de 5 ml K-Othrine SC 25 dizolvată in 0.5 L de apă cu care se tratează o suprafaţă de 10 mp.

 

    Deltachim Plus are în compozitie  substanţa activă Deltrametrin 2,5%, care acţionează prin contact şi ingestie cu efect soc asupra insectelor.

Combate eficient gândaci de bucătarie,furnicii,căpusele,puricii,miriapodele,paienjenii.

Doza utilizată este de 5 ml produs dizolvat in 0,7–1 L de apă pe o suprafaţă de 14–20 mp.

 

    Regemi plus este un insecticid cu spectru larg de acţiune pentru combaterea dăunatorilor precum: gândaci,purici,căpuse,ploşniţe şi furnici. Substanta activa este Fipronil 100 gr/l + tetramethrin 2 gr/l.

Conţinutul unei fiole de 5 ml se dizolvă in 0.8 L apă şi acoperă aproximativ 16 mp.

Ing. Annamaria Szrimbei