Carenta de fier (Fe)

Se manifestă prin clorozarea bagajului foliar, deoarece Fe este indispensabil la formarea pigmenţilor. Fierul ifluenteaza fotosinteza, fosforilarea oxidativa si metabolismul azotului, catalizeaza biosinteza pigmentilor clorofilieni si carotenoizi.

Apare pe terenurile cu solurile neutre şi alcaline bogate în Ca, Fe nu este asimilat de rădăcini, în cazurile de administrare sau existenţă în sol a unei cantităţi mai mari de fosfor, Fe devine insolubil nemaiputând fi asimilat de rădăcini, chiar şi în cazul terenurilor acide; de asemenea Ca excesiv provoacă şi el insolubilitatea Fe apărând clorozarea frunzelor, însă manifestarea este mai pregnantă pe terenurile nisipoase care adesea cer calcar. 

   

 

Carenta de mangan (Mn)

Manganul are rol stimulator în creşterea plantelor, în formarea florilor, în sinteza vitaminelor şi glucidelor.

Manganul favorizeaza înmultirea bacteriilor din  nodozitati la leguminoase, precum si acumularea unei cantitati mai mari de azot, prin activarea sistemului enzimatic care catalizează reactia dintre hidroxilamină si derivatii glutamici.

Se manifestă prin clorozarea frunzelor, uneori chiar şi necrozarea acestora.Simtomele apar mai ales în perioadele cu umiditate excesivă. 

Apare pe terenurile humificate, uşoare şi permeabile cu pH peste 6,5 până la alcalin, soluri turboase, acide cu amendamente exagerate de calcar.

 

  

 

Carenta de zinc (Zn)

Zincul are rol în sinteza clorofilei, creşterea plantelor, sporirea rezistenţei la secetă şi ger, în fecundare, în fixarea azotului de către leguminoase.Se manifestă prin apariţia de dungi galbene pe frunzele bătrâne.

Apare mai ales pe solurile foarte acide însă uneori şi pe solurile foarte alcaline; solurile cu mult fosfat insolubilizat ce au Zn dau fosfatul de zinc, de asemenea în cazurile solurilor cu humus foarte ridicat, pe solurile foarte calcaroase sau în cazurile când s-a aplicat o cantitate prea mare de gunoi de grajd.

  

 

Carenta de cupru (Cu)

Cuprul este esenţial tuturor plantelor şi are rol în formarea clorofilei, în germinarea seminţelor, în sporirea rezistenţei la secetă şi în aprovizionarea cu apă. Controlează respiraţia şi sinteza proteinelor. Lipsa cuprului din plantă se manifestă prin ofilirea frunzelor tinere la cartof şi albirea frunzelor la salată.

Semanifestă mai ales pe terenurile noi cultivate; foarte spălate, nisipoase, turboase, sărace în materii fertilizante, terenuri înierbate. 

 

  

Carenta de bor (B)

Borul stimulează creşterea şi dezvoltarea plantelor şi în special al rădăcinilor şi tulpinilor precum şi fecundarea florilor. El se află în cantităţi mari la sfeclă, cereale, soia, ridichi.

Insuficienţa borului provoacă cloroză, răsucirea şi deformarea frunzelor superioare, oprirea proceselor de creştere şi dezvoltare,apariţia de pete brune sau negre în interiorul fructelor.

  

 

Carenta de molibden (Mb)

Măreşte cantintatea de azot fixat biologic la leguminoase şi asigură utilizarea completă a azotului de către plante. Cerinţa de molibden apare frecvent pe solurile acide cu indice MO sub 6,2. Lipsa de molibden afectează în special leguminoasele, conopida, tomatele, salata, spanacul, pepenele, pomii, dovleacul.

Molibdenul este foarte important pentru conopidă. Cu adăugarea lui se poate mări rezitenţa faţă de temperaturile scăzute.

 

 

Ing. Annamaria Sztrimbei