În producerea răsadurilor cel mai important lucru este epoca optimă de plantare a fiecărei culturi in parte şi calitatea răsadului. 

Vârsta optimă de plantare la răsaduri difera de la o specie la alta.

Calitatea unui răsad este dat de urmatoarele însuşiri: sa fie normal dezvoltat, cu rădacini bogate, sănătoase, cu tulpinile scurte, nealungite, cu frunzişul de culoare verde închis, să nu fie lignificat, fără urme de înnegrire la colet, fară pete pe frunze și tulpină. 

Se practică trei metode de producere a răsadurilor: nerepicat, repicat şi în ghivece. 

Răsadul nerepicat se obţine prin semănat direct in sere, solarii sau răsadnițe și creşterea plantelor în acelaşi loc şi la aceeaşi densitate pâna la plantarea definitivă în câmp.

Răsadul nerepicat    Răsadul nerepicat

Această metoda este mai ieftină, dar plantele fiind mai dese, sunt mai firave, cu rădăcini puţine, din care cauza dau producţii mai scăzute și mai târzii. 

Prin această metodă se produc cantităţi de plante / m2:

Solanacee: 400 - 600 plante

Vărzoase: 600 - 900 plante 

Răsadul repicat se obţine prin transplantarea răsadurilor răsărite în sere, solarii sau răsadnite, la disţante mai mari pentru a le asigura un spaţiu de nutriţie mai mare şi a obţine răsaduri mai bine dezvoltate.

Sămânța se seamănă în ladiţe sau pat germinativ tip melegar, iar de aici se transplantează în cuburi nutritive, jiffy (turbă comptimată), tăviţe alveolare sau în pahare de răsad individuale.

Cuburile nutritive se cumpară gata făcute cu mașina de facut cuburi nutritive sau se pot confecţiona de către dumneavoastră.

Mașina de confectionat cuburi nutritive

Mașina de confectionat cuburi nutritive

Iată compoziţia: materialului de bază din care se confecţionează cubul: pământ 60 %, mraniţă 30 %, nisip 10 %.

Dimensiunile cuburilor variază de la o mărime la alta. Cele mai indicate sunt cele de 10/10 cm , 8/8 şi 7/7 cm.

Cubul se face confecţionând o matriţă din fier sau lemn. Respectând dimensiunile prezentate mai sus se pot efectua până la 1000-2000 cuburi nutritive pe zi.

Jiffy pastila cu diferite diametre de 30, 42, 50 mm şi o înălţime de 10 mm. Aceste pastile se pun in apa inainte de utilizare, dupa umectare işi pot mări volumul de 7 ori, inălțimea după imbibare fiind de 7 cm

Tavileţele alveolare sunt confecţionate din material plastic moale, de culoare neagră cauciucate. Datorită opacitații acestora, masa radiculară a răsadurilor este mult accelerată. 

Tava alveole   

Recomandăm tăvițele de 28 - 70 celule pentru repicarea răsadurilor în sere și cele   de 104 - 260 celule pentru semănare a răsadurilor și repicarea în recipiente mai     mari. Avantajul tăvițelor cu un număr mai ridicat de celule constă într-un spațiu mai redus de cultură, ceea ce duce la o economisire de energie în cazul producerii de răsaduri în sere/solarii încălzite.

Pentru fiecare cultură și sezon de semănare se pretează anumite tavițe, în funcție de vârsta răsadului, tipul de cultura, sezonul de plantare, etc.

 

Lada răsad se recomandă pentru însămânţare cu turbă fină. Aceasta conferă o mobilitate uşoară, iar opţional se poate utiliza şi împreună cu o tăviţă care are menirea de a cumula surplusul de apă care rezultată în urma udării răsadurilor. Tăviţa conferă o uşurinţă în transportarea plantelor şi al depozitării până în momentul transplantării.

Paharele răsad sunt ghivece rezistente cu interior înălţat dovedite eficiente timp de mai mulţi ani. Prezintă proprietăţi de drenaj excelente, asigurând fluxul necesar de apă optimã chiar şi în cazul culturilor în aer liber. Prezintă fante de drenaj laterale ce nu se blochează niciodată.

Nu uitaţi să calculaţi intotdeauna în avans dacă există suficient spațiu pentru repicatul plantelor!

Plantele repicate au rădăcini bine dezvoltate cu ramificare puternică, din care cauză dau producții mai ridicate și mai timpurii. Momentul optim de repicat este la apariția primelor doua frunze adevărate. 

 lada rasad   

  

 

După răsărirea completă a plăntuțelor este necesară fertilizarea cu îngrășăminte minerale cu raport echilibrat N:K si fosfor ridicat( Fitogreen Energy 15:30:15, Solinure 11-35-11 Green Feed Energy 15-30-15 ), acesta conține microelemente sub forma de chelați ușor solubili.

Răsadul produs în ghivece se obţine prin semanatul sau transplantarea plantelor tinere repicate în ghivece, în vederea plantării lor la locul definitiv, cu pământ cu tot, astfel ca sistemul radicular să fie cât mai puțin afectat. 

Producerea răsadurilor de cucurbitacee este posibilă doar prin această metodă.

 

 

Lucrările de îngrijire a răsadurilor  constă în dirijarea factorilor de vegetaţie și menţinerea lor în condiţii optime, combaterea buruienilor, a bolilor şi dăunătorilor, folosirea de îngrăşăminte suplimentare pentru stimularea creşterii şi dezvoltării, rărirea răsadurilor şi călirea plantelor înainte de plantare. 

Pentru a obţine răsaduri sănătoase foarte important este menținerea căldurii la nivelul optim, a luminii, aerisirea şi udatul răsadurilor.