Mulcirea soluluiPentru început să clarificăm  ce este exact mulciul. Mulciul este de fapt un strat de material aplicat pe suprafata unei zone de sol cu rolul de a mentine umiditatea, de a regla temperatura solului si de a-i imbunatati fertilitatea si sanatatea. Mulciul inchis la culoare împiedică pătrunderea luminii la buruieni și le forțează alungirea, respectiv etiolarea și epuizarea acestora. Uneori se folosesc doar pentru a face zona mai placuta vederii (in jurul copacilor, pe carari, pe paturile de flori din gradina, etc).

Mulciul poate fii aplicat pe solul gol sau in jurul plantelor sau legumelor, in camp sau in spatii protejate. Datorita mulcirii se creaza un mediu favorabil  radacinilor plantelor de cultura, iar daca este aplicata corect aceasta poate imbunatati in mod considerabil productivitatea solului.

 


Beneficiile/avantajele muclirii solului constau in:
- impiedica evaporarea apei de la nivelul sistemului radicular, asfel reducând nevoia de irigare 
- mulciul impiedica stropirea cu noroi a plantelor si a fructelor, prin aceasta reduce si riscul de infestare cu anumite boli, reduce substantial cheltuielile cu tratamente.
-  protejează solul de acțiunea directă a razelor solare,  impiedicând astfel incalzirea in exces pe timp de vara si de inghet pe timp de iarna
- elimină in mod ecologic buruienile și  insectele dăunatoare culturilor

 

 

 

Tipuri de mulcire anorganice:
Agrotextil

 


Agrotextilul este confectionat din polipropilena (o tesatura foarte puternica, rezista din material ţesut din fâşii de folie), pigmentat și stabilizata UV.
Se folosește in mare parte pentru:
- reducerea sau chiar stoparea completa a dezvoltarii buruienilor, in special la plantele perene
- la plante floricole, pepeniere floricole ca mulci permanent
- in sere si solarii, remontat pentru mulcirea randurilor
- in plantatii viticole, pomicole ori amenajari de spatii verzi

Agrotextilul se foloseste pt mulcire ingropat sau pe suprafată. Folosirea agrotextilului reduce cantitatea de munca vie pe care trebuie sa o depuna muncitorul.
 Daca se aplica pe sol,  se recomanda instalarea de irigare prin picurare sub agrotextil, deoarece reduce cantitatea de apa care ajunge la sol din ploi.


Agrotextilul se poate fixa cu umplutura de pamant, sau cu dispozitive de fixat în formă de ”U”.


 

Agrotextil ALB

Agrotextilul de culoare albă acționează în optimizarea cantității de lumină reflectată asupra plantei. Studiile dovedesc că, cu cât mai multă lumina este reflectată, cu atât mai bine planta se dezvoltă, atât ca și formă, marime si uniformitate.

Trebuie sa luăm în considerare că agrotextilul alb elimină doar parțial creșterea buruienilor, este utilizat în sere hidroponice avand o funcție reflectantă, sau se poate folosii în combinație cu materialul de mulci agrotextil negru.