Pregătirea sistemelor de irigat rezidențiale pentru iarnă.

 

 

Deși primul îngheț și fulgii de zăpadă nu si-au facut încă apariția este cazul să ne gândim la pregatirea sisitemului de irigat pentru perioada de iarnă.

Pregatirea sisitemului pentru iarnă este un pas foarte important deloc de neglijat.

 

 

Această operațiune este bine să se realizeze de la mijlocul lunii octombrie și cel târziu pana la începutul lunii decembrie.

 

Sistemul de irigat este adăpostit în șanțuri săpate la adâncimea de 30-50 cm care nu este o adâncime mare, de aceea este necesar golirea de apă în perioada de iarnă.

 

Sistemele de irigații sunt concepute pentru a fi golite folosind unul din cele 2 tipuri de eliminare a apei: golirea automată și  golirea de apă a instalației de irigat folosind un compresor.

                      Golirea automată a sistemelor.

 

    Această metodă este disponibilă doar în cazul în care sistemul de irigat a fost proiectat cu supape de golire. Dacă sistemul de irigat deține supape de golire automată tot ce este de făcut, este închiderea robinetului principal de alimentare cu apă și deschiderea manuală a electrovanelor una câte una pe rând.

    Această metodă de golire nu este garantată 100%  mai poate rămâne apa în sistem.

 

              Golirea de apă a instalației de irigat folosind un compresor.

 

   Pentru a realiza această operațiune vă sfătuim să apelați la ajutor de specialitate.

 

  Golirea zonelorconstă în introducerea de aer comprimat la max 3,5-4 bar presiune, unde apa din instalație va fi înlocuită cu aer.

  Conectăm compresorul la coloana principală a sistemului, deschidem prima zonă. Veți observa că aspersoarele se ridică din pământ și vor începe să "ude" ,acest lucru se va întâmpla până ce aerul introdus înlocuiește parțial apa din țevi. În momentul în care, pe duzele aspersoarelor sau rotoarelor, nu va mai ieși apă, ci numai vapori, aceasta însemnă că circuitul este golit,  închidem zona respectivă.

Iar pompăm aer în coloana principală și deschidem a două zonă și tot așa.

 

 

 

 

     Golirea pompei

Se golesc numai pompele de suprafață, cele submersibile nu vor  îngheța din cauza adâncimii la care sunt puse  în foraj.
Pompele de supafață trebuie golite de apă, deconectate de la sistemul de irigat si scoase din căminele de vizitare.

 

Pe perioada sezonului rece  pompele de suprafață se depozitează  într-o anexă unde temperatura nu trebuie să scadă sub 10 grade Celsius.
Dacă pompele vor rămâne  în cămine, peste iarnă, există riscul ca primăvara să nu pornească din cauza umezelii foarte ridicate ce se formează peste iarnă  în cămin.


     
Golirea electrovanelor

Chiar dacă sistemul este golit cu compresorul,  în electrovane mai rămâne apă. Fiind o piesă importantă şi costisitoare va sfătuim să acordaţi o mare atenţie la golirea ei.
Electrovanele marca Rain Bird au pe carcasa lor un surubel pentru purjare şi un electromagnet sau solenoid.

 

Pentru a goli electrovanele deșurubați atât solenoidul, cât și șurubelul pentru purjare. După ce au fost deșurubate, introducând aer comprimat prin orificiul cel mai mic, veți observ

a ca apa din electrovană va ieși sub formă de vapori.

In momentul  în care din electrovană nu mai ies vapori,  înseamna că este goală. (Atenţie mare la ochi  în momentul  în care efectuaţi acest procedeu, doarece există riscul să vă accidentaţi).

Pentru a goli toate electrovanele sistemului de irigaţii nu trebuie decât să repetaţi acest procedeu pentru fiecare în parte.

După golire electrovanele de apă trebuie înşurubate atât solenoidul, cât şi surubelul de purjare. Puneți capacul cutiilor unde sunt electrovanele sau închideți capacul căminului.

 

Senzorul de ploaie

 

Să nu uităm nici de senzorul de ploaie care trebuie și el protejat pe perioada de iarnă.

De obicei fiecare senzor de ploaie are inclus în pachet un capac de protecție special pentru perioada de iarnă. Acesta  pur și simplu se montează deasupra senzorului nelăsând  precipitațiile  sa ajungă în interiorul senzorului prevenind astfel înghețarea (crăparea) senzorului.

 

Dacă sunt îndeplinite toate condițiile putem sta liniștiți că sistemul  de irigat este pregătit pentru perioada de iarna  fără ca înghețul sa să-i afecteze buna funcționare.

 

 

 

 

    Ing. Annamaria Sztrimbei