Obţinerea unei producţii stabile de legume este condiţionată, alături de pregatirea terenului şi de buna desfăşurarea a lucrarilor de semănat.

Semănatul este lucrarea prin care se introduc seminţe în sol pentru a germina , a creşte şi fructifica, în vederea realizării unei recolte noi. 

Semanare  Semanare            

 

Pentru a se realiza un semănat optim trebuie avute în vedere următoarele aspecte:

 • pregătirea din timp a patului germinativ de o calitate cat mai bună
 • executarea semănatului în epoca optimă
 • folosirea unei seminţe certificate
 • pregătirea tuturor uneltelor și produselor folosite în operaţiunea de semănare.

Prin epoca de semănat, se înţelege intervalul de timp în care culturile pot fi semănate în condiţii optime și cu cele mai bune rezultate.

Stabilirea normei de semănat.

Necesarul de samânţă cunoscut şi sub denumirea de normă de semănat, se stabileşte în funcţie de densitatea optimă a plantelor la unitatea de suprafață. Aceasta la rândul ei depinde de specie, soi sau hibrid.

În perioada 15 februarie - 15 martie se efectuează semănatul legumelor care se cultivă prin răsad. În sudul sau sud-vestul ţării, semănatul se face în a doua jumătate a lunii februarie, cei care au grădina în partea de nord trebuie să semene legumele în prima jumătate a lunii martie, iar cei care locuiesc în centrul sau estul țării la sfârșitul lunii februarie și primele zile din martie.

Semănatul culturilor de legume se efectuează cu următoarele desimi de semănat:

 • Când se vor repica - mai des (1.000-1.200 de fire/metrul pătrat), la 5-6 cm între rânduri şi 1-2 cm între seminţe pe rând;
 •  Când nu se vor repica - mai rar (400-600 de fire la metrul pătrat la tomate şi vinete, 600-800 de fire la metrul pătrat la ardei), la 8-10 cm între rânduri şi 4-5 cm între plante pe rând.
 • Norma de sămânţă este de: 0,300 kg la hectar la tomate pentru 60-65 mii fire de răsaduri;
 • Norma de samanţă la ardei 0,800 kg la hectar pentru 80-90 de mii de fire de răsaduri;
 • Norma de samanţă la pătlăgele (vinete)  0,800 kg  la hectar pentru 60-65 de mii fire de răsaduri.

Un alt lucru important este adâncimea de semănat. 


adancime semanat

Adâncimea de semănat depinde de mărimea seminţelor şi tipul solului. Cu cat sămanţa este mai mică, cu atat şi adâncimea de semănat trebuie să fie mai redusă.

Adâncimea de semănat normală este urmatoarea: pentru seminte mici (tomate) 1-2 cm, pentru seminţe mijlocii (castraveţi) 2-4 cm şi pentru seminţe mari (pepeni)  4-5 cm.

 

În cele ce urmează vă prezentăm două metode de semănat.

 

pahar rasadSemănatul în pahare răsad.                                                       

Prima operaţiune ar fi pregătirea unui substrat profesional pe bază de turbă pentru producerea răsadurilor. Solul să ajungă la temperatura camerei se lasă 24 ore în camera unde urmează să punem paharele cu seminţe. Următorul pas este distribuirea substratului profesional în paharele de răsad.

După ce se umple 3/4 din pahar cu substrat se tasează cu ajutorul altui pahar plin.

   

   

Semănatul

Se seamănă câte 2-3 sau 4-5 seminţe în funcţie de cultură şi germinţie. După ce s-au distribuit seminţele în pahare se ia cu mâna puţin pământ şi se presară  în fiecare pahar, până se umple paharul . Tasarea pământului asigură o aderenţă cât mai bună a seminţei cu pământul. Dupa umplerea și semănatul tuturor seminţelor, paharele se udă cu apă călduţă.

Se recomandă începerea semănatului cu ardeii și vinetele, iar după circa 7-8 zile se seamănă roșiile.

Semănatul în tăvițe şi alveole

Ca și la semanatul în paharele răsad se începe cu pregătirea unui substrat profesional pe bază de turbă pentru producerea răsadurilor. Pentru ca solul să ajungă la temperatura camerei se lasă 24 ore în cameră unde urmează să punem tăvite şi alveole. Urmatorul pas este distribuirea substratului profesional.

 Semănatul. După cum se vede şi in poză în alveole se seamană cate o singură sămanţă. (Aceasta semanare se mai numeste semanare bob cu bob). Operaţiune este mai greu de realizat cu mâna dar nu imposibil. Pentru a avea o eficienţă si precizie mai mare in operaţiunea de semat s-a inventat  semanatoarea electrica manuala cu ace.  Exista 4 tipuri de ace care se schimbă în functie de mărimea seminţelor. Se pot semăna seminţe de ţelina, salată, tomate, ardei, vinete, castraveţi, pepeni chiar şi seminţe de flori.

 

 

 

Lucrările de îngrijire la semănături din răsadniţe.

In vederea evitării pierderilor provocate de boli si dăunători în răsadnițe  se recomandă respectarea unor măsuri de prevenire și combatere.

Inca din faza de răsad, plantele sunt afectate de diverse boli care se pot preveni si trata prin mijloace chimice.

Iată câteva masuri care trebuie respectate:

 • Deoarece bolile răsadurilor sunt favorizate de temperaturi ridicate şi exces de umiditate se vor lua măsuri de aerisire zilnică, în special în perioada amiezii, dar fără a provoca şocuri mari de temperatură care să sensibilizeze răsadurile.
 • Se dezinfectează tocurile, uneltele care urmează a si folosite.
 • Se utilizează pământ echilibrat, cu un drenaj bun si proaspăt.
 • Se  respectă întotdeauna necesitaţile plantelor la temperatură, umiditate şi lumină.
 • Se  respectă distanţa necesară la semanat si repicat în funcţie de caracteristicile speciei din cultura.
 •  Se pliveşte cultura de buruienile aparute.
 • Produsele de protecţia plantelor vor fi alternate pentru a nu se crea rezistenţă.
 •  La apariţia focarelor de boală, plantele bolnave se smulg şi se distrug, locurile se dezinfectează cu sulf pulbere şi se intervine imediat cu tratamentul chimic.
 • Răsadurile pot fi  atacate de asemenea  de insecte dăunătoare care apar datorită mediului cald si umed.

 

Ing. Annamaria Sztrimbei