Sporirea producţiei de legume în sere şi solarii cu ajutorul dioxidului de carbon

 

     Dioxidul de carbon este un compus chimic rezultat din reacţiile de oxidare ale compuşilor organici

. Este format dintr-un atom de carbon şi doi atomi de oxigen.

     Pentru o dezvoltare optimă a plantelor este nevoie de lumină, apă, săruri minerale şi dioxid de carbon.  Toţi aceşti factori trebuie armonizaţi astfel încât să creem o atmosferă propice creșterii lor.

     Toate substanțele necesare creșterii plantelor sunt denumite generic săruri minerale.

     Fotosinteza asigură creşterea plantelor.  

   

     Fotosinteza necesită atât apă, cât şi CO2, plantele transforma energia solară în energie chimică, pe care o depozitează în diverse forme (zaharuri), pentru a-şi putea alimenta metabolismul surplusul de oxigen este eliberat în atmosferă şi consumat de noi în respiratie.

      Plantele folosesc glucoză produsă prin fotosinteză pentru a crea carbohidraţi. Aceşti carbohidraţi sunt folosiţi de plante pentru propria dezvoltare.

     În spațiile de cultură protejate cum sunt serele și solariile se pot creea condiții care stimulează dezvoltarea plantelor. Aerisirea  acestor spații este vitală pentru refacerea constantă a concentrației de dioxid de carbon.

     Carbonul din componența dioxidului de carbon (CO2) este utilizat pentru a construi materie vegetală. Datorită faptului că suplimentăm concentrația de carbon din mediul de creștere al plantelor, recolta poate să se mărească cu aproximativ 30%.

     Dacă dioxidul de carbon este atât de benefic plantelor cum am putea să-i ridicam concentrația, stimulând în acest mod creșterea producției?

    Iată două metode prin care am putea crește concentrația dioxidului de carbon.

 

 

     Prima metodă s-ar putea aplica mai bine într-un solar familial prin construirea unei lăzi de compostare în mijlocul solarului, pe care o putem pune în funcțiune odată cu plantarea răsadurilor.

     Pentru un solar cu o lungime de 20-30 m este suficient o lada de 1 metru cub.

 

 

     Pentru compost se pot folosi materiale organice (iarbă,gunoi de pasăre, urina, resturi vegetale, bălegar,resturi din bucătărie etc.) care prin descompunere produc dioxid de carbon și căldură.

      Ca reacția de descompunere să fie constantă, în lada de compost trebuie adăugate din timp materiale organice noi. Conținutul lăzii trebuie o dată pe săptămâna răscolit pentru a întreține reacția.

     Dioxidul de carbon obținut în acest fel va conta semnificativ în dezvoltarea plantelor dar în același timp nu reprezintă nici un pericol pentru oameni.

     La finalul sezonului veți obține în lada de compost un excelent îngrășământ organic.

 

Pe suprafete mari, a doua metodă rentabilă ar fi utilizarea produselor din gama Lithovit :

- Lithovit Standard

- Lithovit Forte

- Lithovit+25% Amino Acizi

- Lithovit+5% Bor

     

     Lithovit este primul îngrăşământ pentru fertilizarea cu CO2 prin frunze, care poate fi utilizat cu succes atât pe câmp deschis cât și în sere sau pe culturile Bio.

     Format din carbonat de calciu natural cu numeroase microelemente nutritive importante în principal carbonat de calciu 75%, carbonat de magneziu 5%, dioxid de siliciu şi unele elemente minerale importante pentru fiziologia plantelor, se creează o energie de creștere 100% naturală, fără aditivi chimici, care a fost dezvoltată pentru a permite şi promova o creştere sănătoasă a plantelor.

    Lithovit este un produs care ajută plantele pe care a fost aplicat să devină mai viguroase , rădăcina s-a dezvoltat mai bine , culoarea plantelor s-a schimbat într-un verde mai închis,tulpina şi frunzele au crescut mai alert .

Beneficiile utilizării produselor Lithovit

  •  îmbunătăţeste recolta, calitatea şi capacitatea de depozitare;
  •  sporeşte creşterea şi intensifică activitatea clorofiliană;
  •  creşte rezistenţa plantelor şi vitalitatea acestora, mai ales în caz de stres fiziologic;
  •  creşte toleranţa faţă de înghet, secetă şi rezistenţa faţă infecţii fungice;
  •  ameliorează alimentarea plantei cu oligoelemente importante;
  •  reduce necesarul de apă;
  •  ajută la formarea de rădacini mai puternice şi mai bine ramificate;
  •  contribuie la ingrasarea cu co2
  •  are apport semnificativ de calciu
  •  are apport de magneziu

 

  

 

 

    Ing. Annamaria Sztrimbei