Septembrie...

            Dacă mă gândesc din punct de vedere a producției legumicole, consider că am ajuns la ultima sută de metri a producției. Mai avem în câmp multe de recoltat, mai avem ce să-i creștem, dar multe culturi nu mai putem inființa. Vărzosele sunt pe calea cea bună, scoatem cartofii, ceapa, gogosarii, capia si niște gogonele care ar fi bine sa le vindem ca rosii. Și soarele se pare ca e mai pal, pătrunde mai greu printre norii deși cenusii. Toamna nu-i ca vara, dar să vedem cu ce mai putem ajuta plantele noastre.

            Poate cel mai actual este să ne concentrăm asupra culturilor care intră pe rod cum  ar fi gogosarii și kapia.

            Menținerea stării de sănătate a plantelor este cel mai important lucru pentru a asigura rodul bogat și de calitate. Prevenirea problemelor este posibil prin administrarea corectă a elementelor nutritive, respectiv tratamente pentru prevenirea bolilor și a dăunătorilor.

            O mare problemă a producătorului ar fi că în momentul sosirii brumelor, încă foarte multe fructe nu sunt maturizate. Si aceste fructe maturate ne-ar asigura un venit în plus și o satisfacție morală ”vezi ca nu m-a putut fenta bruma”.

            Procesul de maturare biologica a fructelor de gogosari și kapia nu sunt condiționate strict de numărul de zile trecute de la fecundarea florii.În mod natural, maturarea biologică este inducată de coinciderea factorilor de mediu, precum sunt intensitatea luminii, durata insolatiei, diferențele de temperatura intre zi și noapte, umiditatea aerului și a solului.

            Inducerea maturizării nu este uniformă la fiecare fruct, acesta se petrece în ordinea cum auxinele sintetizate de rădăcină pătrund în plantă și favorizează producerea etilenei, care este direct răspunzător coacerii. Procesul începe insăși la ”semnalul” embrionului din sămânțâ, ca acesta este gata formată, și pregătită pentru maturare.

            Procesul de maturare inducat se derulează într-o perioada mai lungă sau mai scurtă. Acesta se poate influența mai ușor, prin crearea condițiilor ideale, ceea ce privește nutriția și condițiile de mediu. Crescând ponderea de potasiu în mediul nutritiv, administrarea microelementelor, și administrarea zaharozelor și a aminoacizilor, scurtează semnificativ perioada de maturare.

 

            Intre produsele care induc maturarea se numara  BRIXER, care datorită conținutului de metionină și alți aminoacizi, pornește maturarea fructelor.

           

            Fertiirigarea în această perioadă este recomandată cu îngrășăminte bogate în potasiu, cu raport de N:K cât mai mare, în favioarea potasiului.

            Ex:       Ferticare 10N-5P-26K (Yara) raport: 2,6

                        Green Feed Energy 12N-7P-36K (Agri.fe.m) raport: 3,0

                        Azotat de potasiu Krista K (Yara) 13,5N-45,5K raport: 3,37

                        Azotat de potasiu Mulți K (Haifa) 13,1N-46K raport: 3,51

                        Solinure 10N-5P-39K (Everis) raport: 3,9

                        Green Feed Energy 7N-7P-28K (Agri.fe.m) raport: 4,0

                        Azotat de potasiu Nitro K (Agri.fe.m) 10N-42K raport: 4,2

           

            Foliar se recomandă adminisrarea complexului de microelemente, cu Micro power eco (produs acceptat în culturile BIO) sau Plex Mix care este un produs cu o asimilare foarte rapidă.

            Ca și un mijloc combinat, se poate administra produsul Sugar K care insumează măsurile care trebuiesc luate. Este un produs destinat în special pentru favorizarea maturării fructelor, uniformizarea coacerii și asigurarea calității fructelor.

            Sugar K este un îngrășământ foliar bogat în potasiu (K) și în microelemente, are un

continut ridicat de bioactivatori, de origine naturală în totalitate, (polizaharide, aminoacizi,

hormoni vegetali). Pentru a favoriza actionarea acestora, este inbunătațit cu agenți de

umectare și penetrare.