TĂIERILE LA POMII FRUCTIFERI

 

    Tăierile la pomi se număra printre lucrările esențiale. De tăieri depinde sănătatea,longevitatea și mai ales rodirea acestora. Tăierile la pomii fructiferi se fac, în general, în perioada de repaus, toamna după căderea frunzelor sau primăvara pana la pornirea în vegetație.

 

Există mai multe tipuri de tăieri:


- tăieri de formare a coroanei;

- tăieri de rodire;

- tăieri de întreținere;

- tăieri de corectare;

- tăieri de regenerare.

 

     Tăierile de formare a coroanei se fac după plantare, în funcție de forma de coroana pe care dorim sa o obținem. Acesta se obține în 3-4 ani de la plantare, prin diverse operații de modificare a poziției de creștere a ramurilor și lăstarilor.

 

La tăierile de rodire se urmărește normarea încărcăturii cu muguri floriferi în raport cu potențialul acestor pomi.

 

 

Prin tăierile de întreținere se urmărește echilibrarea vegetației intre baza și vârf. Odată cu trecerea timpului, pomii fructiferi au creșteri vegetative slabe precum și producții scăzute. La coroanele dese, în care nu pătrunde destulă lumina, bolile și dăunătorii se dezvolta mult mai repede.

Tăierile de corectare. Au drept scop  aducerea unui pom netăiat la o forma raționala sau refacerea coroanei unui pom distrus de diverse fenomene (căderile abundente de zăpada,care pur și simplu dezbina unii pomi) și se efectuează atât în coroanele rare cat și în cele dese.

Tăierile de regenerare se aplica atât pomilor tineri cat și celor bătrâni și de regula sunt mai mult folosite în gospodăriile familiale, nefiind eficiente economic în sistemele de cultură.

Este greșit să tăiați pomii primăvara târziu, după ce pornesc în vegetație.

 

Pași de urmat în tăieri:

- înlăturați crengile uscate, rupte, afectate de boli;

- tăiați ramurile care se intercalează;

- eliminați ramurile care se îndreaptă spre interiorul coroanei.

Toate tăieturile trebuie netezite bine cu un cosor ascuțit. Rănile rezultate în urma tăierilor se ung cu mastic sau cu vopsea pe baza de ulei vegetal.

Cel mai mare pericol pentru pomii fructiferi sunt tăierile târzii, după înmugurire. Seva bogată din iarnă are tendința să meargă către mugurii din extremitățile noi, iar tăierile vor cauza pierderea  substanțelor nutritive. În acest fel pomul va rămâne slăbit , fără vigoare și cu fructe mici.

 

Unelte utilizate în întreținerea pomilor fructiferi:- foarfeca;

- scara pentru lucrul la înălțime;

- fierăstrău de mână;

- cuțit de grădină;

- mănuși de gradina;

- ochelari de protecție.

Tăierile la seminţoase și sâmburoase.

Tăierile la seminţoase (măr, păr, gutui etc.) pot fi făcute de toamna, după intrarea în repausul vegetativ, adică după căderea frunzelor. Dacă nu se reușește acest lucru toamna, mai poate fi făcut și în ferestrele iernii, dar cu consultarea atentă a prognozei meteo, astfel încât după această lucrare să nu urmeze geruri puternice în următoarele 3-4 săptămâni. Pentru a evita acest risc, puteți efectua tăierile începând cu mijlocul lunii februarie.

 

Tăierile la sâmburoase  (cireș, cais, vișin, prun, piersic etc.) pot fi făcute după data de 25 august, cu condiția să se fi făcut deja recoltatul. Astfel pentru soiurile târzii, se vor amâna tăierile după cules.

 

    Ing. Annamaria Sztrimbei