Cosul meu
Gol.

Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

Cultura de ceapa

Cultura de ceapa
Ceapa este cultivata pentru bulbi frunze si tulpina falsa.Bulbii sunt folositi pentru prepararea diferitelor mancaruri, dar si sub forma conservata. Sub forma de ceapa verde se consuma in stare proaspata.... Detalii...

Cultura de ceapa                        

Ceapa este cultivata pentru bulbi frunze si tulpina falsa.Bulbii sunt folositi pentru prepararea diferitelor mancaruri, dar si sub forma conservata. Sub forma de ceapa verde se consuma in stare proaspata.

Ceapa contine numeroase elemente nutritive cum ar fi: lipide, saruri minerale, hidrati de carbon, proteine, vitamine (B1, B2), fier, potasiu, si substante volatile cu continut de sulf, numite “fitoncide” care au actiune antibiotica.

Datorita efectului terapeutic ceapa este recomandata in prevenirea si tratarea arterosclerozei, a bolilor coronariene, scaderea nivelului colesterolului.

Hibrizii de ceapa pot fi de zi lunga sau de zi scurta in functie de zona si sezonul in care se cultiva,dar si de caracteristicile soiului.

Ziua lunga si temperaturile inalte inhiba cresterea frunzelor si favorizeaza formarea bulbilor, repausul mugurilor,capacitatea de acumulare a substantelor de rezerva,maturarea bulbilor,si ca urmare capacitatea de pastrare.

Lungimea zilei influenteaza si calitatea bulbilor. Bulbii formati in conditii de zi lunga si temperature ridicate (culturile prin arpagic) au dimensiuni mai mici deoarece se maturizeaza mai repede, sunt de calitate superioara,bine uscate,bulbii sunt in repaus profund si se pastreaza foarte bine.

Bulbii formati in conditii de zi scurta si temperature relative scazute (cultura prin rasad sau ceapa peste iarna),  cresc mai incet,se maturizeaza mai tarziu,au o reutate mai mare, dar calitatea este inferioara, nu se pastreaza bine. 

Soiurile si hibrizii de ceapa sunt specializati pe sisteme de cultura si destinatia bulbilor:

  • pentru arpagic este recomandata un soi cu o perioada de vegetatie de 110-130 de zile, acestea sunt destinate pentru pastrare in timpul iernii.
  • pentru cultura prin semanat direct in camp se utilizeaza un soi cu o perioada de vegetatie de 95-110 de zile, acestea sunt destinate consumului proaspat.

 

Semintele de ceapa de zi scurta: ( peste iarna) se seamana in intervalul 25 august - 25 septembrie, exemple ar fi : Wolf F1 , Sibir, Swift , Radar.

Semintele de ceapa de zi lunga se seamana cat mai devreme posibil,exemple ar fi : Buenavista F1, Dacapo F1, Damascus F1.

 Cultivarea cepei prin arpagic.

Cultivarea cepei prin arpagic este foarte utilizata in tara noastra datorita obtinerii de productii mari, de buna calitate si o capacitate mare de pastrare in timpul iernii.

Pentru cultura cepei prin arpagic bune premergatoare sunt culturile fertilizate cu ingrasaminte organice care lasa solul curat de burueni: vinete, tomate timpurii, ardei, varza timpurie, castraveti de vara, dovlecei, cartofi timpurii etc. A se evita asolamentul dupa fasole si mazare, risc de infestare cu nematozi!

 La acest sitem de cultura de deosebesc doua etape:

  • producerea arpagicului ca material de plantare
  • cultura pentru producerea bulbilor de consum 

Pentru producerea arpagicului sunt necesare soluri mai putin bogate in humus, dar usoare fara a produce crusta si libere de burueni.

Pregatirea terenului pentru cultura de ceapa.

Pregatirea terenului se executa in doua etape daca plantarea arpagicului se face in primavara: toamna , cand se desfiinteaza cultura precedenta , se afaneaza si se niveleaza solul.

Se face o fertilizare de baza cu 110 g/10 m² de superfosfat si 70 g/10 m² sare potasica , incorporate adanc in sol.

Primavara se administreaza  150 – 200 g / 10 m² azotat de amoniu. Pentru a mentine cultura liber de burueni se pot utiliza urmatoarele erbicide: Dual Gold 960 EC in cantitate de 1,0 l/ha impotriva buruenilor monocotiledonate anuale si unele dicotiledonate. Dual Gold 960 EC se utilizeaza preemergent, cu incorporare in sol, inainte de infiintarea culturii.

Un alt erbicid care se poate utiliza tot preemergent, inainte de semanat este Stomp 330 EC in cantitate de 6 l/ha, impotriva buruenilor monocotiledonate si unele dicotiledonate anuale.La fel ca si Dual Gold 960 EC se incorporeaza in sol. 

Plantarea arpagicului.  

Plantarea de primavara are loc in perioada 10-20 martie.

Plantarea din toamna se realizeaza in intervalul 10 septembrie-1 octombrie pentru a avea loc inradacinarea.

Densitatea minima (plante/ha) este de 80.000 de seminte iar cea maxima 100.000 de plante pe hectar.

Plantarea se face pe teren modelat cate 4 randuri la distanta de 28-30 cm intre ele si 3-3,5 cm intre plante pe rand . Adancimea de plantare este de 2-3 cm pe solurile compacte si 4-5 cm pe solurile nisipoase sau la plantarile de toamna.

In timpul vegetatiei se aplica lucrari de ingrijire cum ar fi: plivitul manual de doua ori, in anii secetosi se aplica 2-3 udari cu norme de 300 m cubi de apa, se aplica tratamente fitosanitare, inainte cu 2-3 saptamani se tavalugeste cultura pentru a stopa cresterea frunzelor.

Fertilizarea in vegetatie se realizeaza cand sunt 3-5 frunze formate si la inceputul ingrosarii bulbului cu 150 g/10 m² azotat de amoniu si 70 g/10 m² sare potasica.

Recoltarea cepei.

Recoltarea se face prin dizlocarea bulbilor cu o furca sau cu masina de recoltat ceapa, avand grija sa nu vatamati bulbii altfel isi pierd capacitatea de pastrare. Se realizeaza la sfarsitul lunii iulie inceputul lui august.

Dupa recoltare ceapa se lasa pe teren cateva zile pentru a se zvanta, apoi se aduna, se curata de frunze, se sorteaza si se depoziteaza.

 

Cultura cepei prin semanat direct in camp.  

Cele mai bune rezultate se obtin in regiunile umede, unde rasarirea este uniforma, dar se obtin rezultate bune si in celelalte zone, daca se insamanteaza toamna sau primavara cat mai tarziu si daca se aleg terenuri mijlocii spre usoare cu posibilitati de irigare, care nu formeaza crusta la suprafata.

In cazul semanatului din toamna este necesar ca plantele din culturile premergatoare sa elibereze terenul cat mai repede, permitand executarea lucrarilor de pregatire a solului.

Daca se seamana toamna se executa aratura de toamna si se grapeaza imediat, se lasa sa se aseze cateva zile pamantul sau se tavalugeste solul.

Cand se seamana primavara, aratura din toamna se lasa negrapata, iar primavara se lucreaza cu cultivatorul sau cu combinatorul.

Cele mai bune rezultate se obtin cand pregatirea terenului se face din toamna.

Cultura se infiinteaza toamna tarziu, in ultima decada a lunii noiembrie, sau primavara devreme intre 1-10 martie.

Cantitatea de samanta pe ha depinde de cat de performanta este masina de semanat, de tipul de samanata folosit (calibrata, drajata), de tipul de sol, de conditiile locale de clima, de schema de infiintare a culturii, aceasta in nici un caz sa nu depaseasca 5 kg/ha.

Se seamana 2 benzi a cate 2 randuri la distante de 20 cm, iar intre benzi se lasa 44 cm.Adancimea de semanat este de 2-3 cm. Exista alternative de semanat cu 4 su 5 randuri alaturate pe benzi de 1-1,2 metri latime.

Primavara timpuriu cand terenul permite deplasarea tractoarelor si agregatelor, se distruge crusta formata pentru a da posibilitatea plantelor sa rasara, fara a fi dezradacinate.Se mai aplica 3-4 prasile mecanice si cel putin una manuala.

O atentie deosebita se acorda distrugerii buruenilor prin erbicidarea cu diferite produse cum ar fi: Pantera 40 EC se aplica postemergent in cantitate de 1,5 l/ha la 200-300 l apa/ha, actioneaza asupra buruenilor monocotiledonate perene, Fusilade Forte se aplica tot postemergent in cantitate de 0,8 l/ha impotriva buruenilor monocotiledonate anuale si in cantitate de 1,0 l/ha impotriva buruenilor monocotiledonate perene.

Cand plantele au 3-4 frunze, se efectueaza rarirul pe rand, la distant de 3,5-4 cm.

Formarea bulbilor incepe cand plantele au 1-2 frunze de aceea este bine ca in aceasta perioada sa se efectueze 1-2 ferilizari si 6-8 udari cu cantitati mai mari de apa decat la ceapa de arpagic.In vederea maturarii si uscarii tunicilor exterioare, inainte de recoltare cu 3-5 saptamani se sisteaza atat fertilizarea cat si irigarea si este recomandata tavalugirea culturii.

Recoltarea se poate realiza manual cat si mecanizat in prima jumatate a lunii septembrie.Se recolteaza cand bulbii au ajuns la un grad de dezvoltare specific soiului si peste 80 % din plante au rozetele inclinate la pamant.

Daca se intarzie recoltarea, calitatea productiei se poate deprecia, bulbi sunt expusi la incoltire si la atacul bolilor.

Irigarea. 

Se recomanda irigarea prin aspersie, care da rezultatele cele mai bune, asigurand o aprovizionare uniforma a solului cu apa. 

La ceapa semanata direct, umiditatea in sol variaza in functie de faza de vegetatie. Dupa cum se cunoaste, in faza a II-a de crestere a plantelor (aparitia primei faze adevarate), acestea incep sa-si pregateasca singure hrana.

Aceasta este perioada cea mai critica pentru plantulele de ceapa, si impune o umiditate in sol de 80-90 % din capacitatea de camp, si cantitati insemnate de substante nutritive in stratul superficial al solului.

Dupa aceasta faza, umiditatea solului trebuie sa fie constanta, 70-80 % din capacitatea de camp, pana la sistarea completa a cresterii frunzelor in sistemul radicular, dupa care trebuie sa scada la 60-70 % pana la recoltare.

Nu se poate recomanda aplicarea unui anumit numar de udari pe timpul perioadei de vegetatie, acesta depinzand de numarul si volumul precipitatiilor care au loc de la rasarire la sistarea completa a cresterii frunzelor si a sistemului radicular.

In cazul infiintarii culturii de toamna, dupa semanat este necesar sa se irige, pentru a realiza o germinatie rapida si uniforma.

Daca toamna este uscata, plantele tinere nu vor forma 3-4 frunze pana la inghet fara o irigare adecvata. In mod normal, primavara ceapa care a trecut peste iarna nu are nevoie de irigatie, dar in cazul unei primaveri uscate, acest lucru este necesar.

  Fertilizarea.

   In cazul semanatului din toamna unui sol obisnuit i se va administra inaintea semanatului 50-60kg P2O5/ha, 180kg K2O/ha si 65kg N/ha. In cazul in care se seamana cu o semanatoare prevazuta cu fertilizatoare, atunci se recomanda ca azotul sa se administreze o data cu semanatul localizat pe rand, nu mai mult de 50kg azotat de amoniu la hectar.

  Se recomandam a se folosi doar 1/3 de N inainte de semanat sau in momentul semanatului si 2/3 cand plantele pornesc din nou in crestere dupa perioada de iarna, la inceputul lunii martie 30kg N/ha, si apoi la jumatatea lunii aprilie 55kg N/ha. Plantele pot intra in iarna cu un sistem radicular puternic si un habit scurt.

  Daca se foloseste in toamna prea mult azot, acesta poate reduce rezistenta la inghet a plantelor. Trebuie avut grija la fertilizarea cu potasiu deoarece acest element mineral este necesar pentru toleranta la inghet. In cazul semanatului din primavara recomandam aplicarea azotului in etape: 2/3 inainte de semanat sau o data cu semanatul si 1/3 cand plantele de ceapa au atins o inaltime de aproximativ 10 cm.

Aplicarea unei cantitati mici de N inainte de semanat va avea ca rezultat obtinerea unor plante tinere neuniforme.

Azotul in exces poate cauza gatuiri si ingrosari ale frunzelor, foliaj abundent, precum si bulbi mici si de o calitate mai slaba ce nu garanteaza o pastrare buna.

Absenta potasiului din sol poate cauza incetinirea cresterii, ingrosarea gatului, un verde foarte inchis si aparitia unor necroze pe marginile frunzelor imbatranite. Se pot administra peste 440kg K2O/ha pe solurile fara potasiu disponibil. Normal se administreaza 200-225kg K2O/ha, ceea ce reprezinta aproximativ 550kg sulfat de potasiu si 30% magneziu necesar pentru echilibru cu potasiu.

Deficienta de magneziu se poate manifesta pe solurile calcaroase usoare si pe solurile cu prea mult fosfor. O fertilizare foliara cu 1,5% solutie de sulfat de magneziu, aplicata seara inainte de apusul soarelui va preveni aparitia unor simptome nedorite pe frunze si poate rectifica deficitul.

Lipsa magneziului disponibil se observa foarte bine atunci cand foliajul este redus, cu frunze atarnate si striatii galbene pe frunze.

Afanarea solului.

In timpul perioadei de vegetatie este foarte importanta si se realizeaza prin prasile mecanice si daca este cazul manuale (numai daca trebuie distruse buruienile). In urma unor ploi torentiale sau a efectuarii irigatiilor prin aspersie se poate forma o crusta puternica la suprafata solului care favorizeaza acumularea de bioxid de carbon in sol la nivelul radacinilor, inhiband absorbtia apei si a sarurilor minerale.

Cultura de ceapa fortata in sere. 

Cultura de ceapa fortata in sere se poate realiza in intervalul decembrie-aprilie fie ca o cultura pura fie ca cultura asociata.

Cultura pura a cepei fortate.

Bulbii sub 4 cm sau arpagicul se planteaza in randuri, la distanta mica, de 1-2 cm pe rand si 5-10 cm intre randuri, norma de bulbi fiind de minim 200-250 bucati/m2.

Plantarea se face foarte des, aproape bulb langa bulb, evitandu-se astfel aplecarea frunzelor.Se planteaza manual, adancimea de plantat variaza in functie de marimea bulbilor, astfel ca partea superioara a acestuia sa ramana la nivelul solului.

Pentru a grabi pornirea in vegetatie, inaintea plantarii se poate efectua o prefortare a arpagicului la 18-22 grade Celsius, pana cand acesta emite radacini si prima frunzulita.

Lucrarile de ingrijire consta din: udarea la plantare se realizeaza cu cantitati mari de apa pentru desclansarea cresterii, plivitul buruenilor pe randul de plante, afanarea solului, combaterea bolilor si daunatorilor.

O atentie deosebita trebuie acordata mentinerii temperaturii, ideal sunt temperaturile intre 10-25 grade Celsius, asigurarea umiditatii solului se realizeaza prin udari care trebuie efectuate mai ales in perioada de vegetatie.

Recoltarea se face manual cand frunzele au o lungime de 15-20 cm, iar bulbul este bine diferentiat si are un diametru de 15 mm.In functie de temperatura recoltarea se poate face dupa 25-45 de zile.

   Cultura de ceapa in solarii.

  Cultura se infiinteaza toamna in luna septembrie inceputul lui octombrie.Primavara cat mai devreme (februarie-martie), solarul se acopera cu folie de polietilena, creand un regim termic care grabeste cresterea vegetativa si accentueaza timpurietatea recoltarilor.

  Lucrarile de ingrijire sunt aceleasi ca si la cultura din camp, la care se adauda aerisirea solarului, pentru a vita cresterea tempraturiloe peste 18-20 grade Celsius.

  Recoltarea incepe la sfarsitul lunii martie inceputul lunii aprilie.

  Infiintarea culturii in solar se poate face si prin plantare primavara in asociere cu culturile de baza (varza timpurie, conopida, salata, tomate).

  Pentru suprafete mai mici, cultura de ceapa verde plantata din toamna sau primavara poate fi protejata si cu tunele joase.

In sere se pot face culturi pure in intervalul noiembrie-februarie, plantandu-se foarte des chiar bulb langa bulb.Dupa 40-45 de zile de la plantare se poate trece la recoltare, astfel asigurandu-se consumul in timpul iernii.  

Descrierea putregaiul moale al bulbilor de ceapa (Erwinia carotovora).

Plantele infectate au coletul moale inaite de recoltare.In sectiune se observa frunzele care sunt alternate, brunificate si hidrozate. Bulbi afectati putrezesc si capata un miros neplacut, pagubele sunt importante in timpul pastrarii.

Agentul patogen se numeste Erwinia carotovora, se transmite prin resturile vegetale de la un an la altul.

In conditii de camp agentul patogen apare rar, doar in conditii de precipitatii repetate si temperaturi reduse fata de anotimp.

Alternanta perioadelor cu ploi cu cele secetoase favorizeaza aparitia bolii in timpul pastrarii bulbilor, care pe parcursul vegetatiei se opresc din crestere si dupa perioada ploioasa reintra in vegetatie.Frunzele formate in a doua perioada de crestere nu acopera bine bulbii, favorizand producerea infectiilor.

In timpul pastrarii pentru a limita inmultirea rapida a bacteriilor se mentine constanta umiditatea aerului si temperatura nu trebuie sa depaseasca 15-20 grade Celsius.

Prevenirea si combaterea aparitiei infectiei se realizeaza prin rotatia culturilor de 3 ani, uscarea corespunzatoare si sortrea bulbilor inainte de depozitare reduc frecventa aparitiei atacului.

Descrierea si combaterea manei cepei (Perenospora destructor).

Mana cepei in anii ploiosi poate compromite in totalitate recolta, este cea mai periculoasa boala a cepei care poate sa apara.

Atacul apare pe frunze sub forma unor pete alungite, galbui-brunii, dupa care apare puful cenusiu-violaceu format de fructificatiile ciupercii.Atacul de pe frunze trece si pe bulbi, se localizeaza in partea apicala si produce putrezirea in timpul depozitarii.

In anii ploiosi si relativ calde, evolutia ciupercii este hotaratoare, ciuperca are nevoie de 20-25 grade Celsius calendaristic in lunile iunie, iulie.In aceste conditii frecventa atacului se poate apropia de valoarea maxima.

Prevenirea aparitiei bolii se realizeaza prin arderea resturilor vegetale, rotatia culturilor, utilizarea de bulbi sanatosi.

Combaterea manei se realizeaza prin tratamente cu fungicide, in timpul perioadei de vegetatie, care limiteaza evolutia atacului.

Fungicidele care se pot utiliza in combaterea manei sunt: Acrobat MZ 90/600 WP in concentratie de 0,2 % ( 2 kg/ha), Antracol 70 WP in concentratie de 0,2-0,25 % (20 g in 8-10 l apa), Aliette 80 WG in concentratie de 0,3 % (20 g in 6,5 l apa), Bravo 500 SC in cantitate de 1,5-2,0 l/ha (20 ml in 6-8 l apa), Dithane M-45 in concentratie de 0,2 % (20 g in 10 l apa), Folpan 80 WDG in concentratie de 0,15 % (1,5 kg/ha) (15 g in 10 l apa), Ortiva 250 SC in concentratie de 0,075 % (0,75 l/ha) (7,5 ml in 10 l apa), Polyram DF in concentratie de 0,2 % (20 g in 10 l apa), Ridomil Gold MZ 68 WG in concentratie de 0,25 % (2,5 kg/ha) (25 g in 6,0 l apa).

Descrierea si combaterea putregaiului cenusiu (Botrytis allii).

Simptomele apar pe frunze sub forma unor pete albe pe varf, care se usuca.Atacul poate sa apara si la colet, inainte de recoltare, produce inmuierea si putrezirea bulbilor, care sunt acoperiti cu mucegaiul cenusiu al ciupercii.

Daca conditiile in timpul pastrarii nu sunt favorabile, putregaiul avanseaza, formandu-se sclerotic negri de 2-5 mm pe bulbi atacati.

Agentul patogen se numeste Botrytis allii si se transmite prin resturi vegetale infectate, samanta sau prin sclerotic formati.

In camp agentul patogen apare in anii ploiosi, dupa precipitatii repetate, mai ales in perioada de maturare a bulbilor.Daca se instaleaza o perioada secetoasa putrezirea bulbilor va fi limitata.

Daca bulbi sunt pastrati in conditii de umiditate prea mare, sau sunt depozitati intr-un strat prea gros, putrezirea bulbilor se intensifica, se pot infesta si bulbi sanatosi ducand astfel la pagube importante.In timpul pastrarii ciuperca isi incetineste activitatea la 3-4 grade Celsius.

Prevenirea aparitiei bolii se realizeaza prin: igiena culturala, rotatia culturolor, utilizarea de seminte si bulbi sanatosi, fertilizarea moderata cu azot.

Pentru a obtine o productie de buna calitate, cu o buna capacitate de pastrare peste iarna, se fac tratamente preventive cu Teldor 500 SC. Inainte cu 6 si 3 saptamani se fac tratamente in concentratie de 0,08 % (0,8 l/ha ) (10 ml in 12,5 l apa).

O alta substanta folosita in combaterea putregaiului cenusiu este Rovral 500 SC care se utilizeza la o concentratie de 0,1 % (10 ml in 10 l apa).

Descrierea si combaterea daunatorilor din cultura de ceapa.

Descrierea si combaterea tripsului tutunului (Trips tabaci).

Tripsul tutunului se intalneste frecvent atat in camp, cat si in spatii protejate (sere, solarii).Ierneaza in toate stadiile de dezvoltare (ou, larva, adult), dar cel mai frecvent ca adult, sub diferite resturi vegetale sau in stratul superficial al solului, trisul tutunului 2-3 generatii pe an.

Tripsul este polifag si poate ataca tutunul, tomatele, vinetele, ardeii, castravetii, ceapa, cartoful, plantele ornamentale etc.

Adultii si larvele se hranesc prin intepare si sugere, pe organele atacate (frunze, lastari, flori) apar pete galbene-cenusii sau castanii, mai ales in lungul nervurilor.Astfel organele atacate se usuca treptat.

Daca sunt atacate plantele tinere imediat dupa rasarire, se produce fenomenul de pieire in masa a plantelor.Tripsul este si un vector al diferitelor viroze.

Prevenirea aparitiei tripsului tutunului se poate realiza prin: distrugerea resturilor vegetale ramase in camp dupa recoltare, sub care tripsul isi gaseste loc de iernare, araturi de toamna pentru introducerea sub brazda a formelor de iernare, rotatia culturilor in scopul eliminarii focarelor de infestare, asolamentul, ca plante bune premergatoare fiind indicate cerealele, prasile repetate pentru distrugerea plantelor gazde din flora spontana. 

Combaterea chimica se realizeaza prin tratamente cu insecticide cum ar fi: Actara 25 WG in cantitate de 0,4 kg/ha, Confodor Energy in concentratie de 0,08% (0,8 l/ha), Faster 10 CE in concentratie de 0,03% (2 ml in 6,6 l apa), Karate Zeon in concentratie de 0,02% (0,16 l/ha) (2 ml in 10 l apa), Laser 240 SC in concentratie de 0,04 % (20 ml in 50 l apa), Mospilan 20 SG in concentratie de 0,025% (1,5 g in 6,6 l apa), Novadim Progress in concentratie de 0,2 % (100 ml in 50 l apa).

Descrierea si combaterea nematodului bulbilor si coletului (Ditylenchus dipsaci).

Nematodul bulbilor sunt mici viermi minusculi, cel mai adesea de marime mai mica de 1 mm.

Nematozii se hranesc cu continutul celulelor, la care acestia le perforeaza peretii cu ajutorul stiletului.Ei traiesc in pamant unde le este necesar doar un firicel de apa pentru a se deplasa.

Acesti daunatori sunt in special importanti in climatul cald si umed, deci in spatiile protejate. Nematodul bulbilor ierneaza ca ou, larva sau adult, in resturile vegetale (tulpinile diferitelor plante, bulbi) si chiar in sol si dezvolta 5-6 generatii pe an.

Ataca tulpinile, bulbii, tuberculii, rizomii si radacinile diferitelor plante, preferand insa ceapa, usturoiul si prazul.Plantele atacate au frunzele mai groase si mai scurte, de culoare verde inchis la inceput, apoi se ingalbenesc.

Nematodul bulbilor se transmite prin materialul de plantare infestat (seminte bulbi rasad), dar se poate transmite si prin apa de irigatie, resturi vegetale sau sol.

Prevenirea aparitiei nematodului bulbilor se poate realiza prin: rotatia culturilor, folosirea de soiuri rezistente, eliminarea plantelor cu simptome impreuna cu pamantul din jurul radacinii si distrugerea lor prin foc.

Combaterea chimica se poate realiza cu: Actara 25 WG in cantitate de 0,06 kg/ha, Basamid Granule in cantitate de 3-5 kg/100 mp, Nemathorin 10 G in cantitate de 15 kg/ha.

Descrierea si combaterea paduchelui verde al cepei (Myzus ascalonicus).

Paduchele verde nu ierneaza, el migreaza din camp in sera. Dezvolta mai multe generatii pe an pe cale asexuata.

Adultii sunt aripati si nearipati colonizeaza aparatul foliar, inteapa si sug sucul celular, inundand cu roua de miere organele atacate. Frunzele atacate au pete deschise la culoare, care se vor uni si vor cuprinde limbul in intregime.

Combaterea chimica a paduchelui verde se realizeaza prin tratamente cu insecticide cum ar fi: Actara 25 WG in cantitate de 0,1 kg/ha, Confidor Energy in concentratie de 0,1 % (10 ml in 10 l apa), Mospilan 20 SG in cantitate de 0,1 kg/ha (1,5 g in 10 l apa), Decis Mega 50 EW in concentratie de 0,02 % (2 ml in 10 l apa), Faster 10 CE in concentratie de 0,02% (2 ml in 10 l apa).

Descrierea si combaterea la gandacul cepei (Lilioceris merdigera).

Gandacul cepei ierneaza in sol ca si adult, are doua generatii pe an.Ataca speciile cultivate si spontane din familia Liliaceae, producand pagube in special la culturile de ceapa si usturoi.

Larvele rod plantele sub forma de dungi de-a lungul nervurilor, apoi patrund in interiorul frunzelor si consuma parenchimul acestora.Adultii se hranesc cu frunzele si inflorescentele plantelor.Plantele atacate nu se dezvolta scazand productia.

Combaterea chimica se realizeaza prin tratamente cu insecticide cum ar fi: Decis Mega 25 EW in cantitate de 0,5 l /ha, Fastac 10 EC in cantitate de 0,3 l/ha.

Descrierea si combaterea gargaritei cepei (Ceuthorrhynchus suturalis).

Gargarita cepei are o singura generatie pe an, ierneaza ca adult in resturile vegetale sau in stratul superficial al solului.

Adultul are corpul de 2-3 mm lungime, de forma ovala, usor convex. Larva este apoda, de culoare galbena, cu capsula cefalica brun-roscata.

Primavara cand temperaturile depasesc 10 grade Celsius adultii parasesc locurile de iernare si migreaza pe flora spontana si apoi pe cea cultivata unde dupa o perioada de hranire de 6-10 zile, au loc copulatia si ponta.Ouale sunt depuse in locurile roase de femele din frunzele de ceapa si usturoi.O femela depune intre 40-60 de oua.Larvele apar la sfarsitul lunii aprilie.Noii adulti apar in iunie-iulie, se hranesc 4-5 saptamani si apoi se pregatesc de iernat.

Gargarita ataca speciile cultivate si spontane din familia Liliaceae, prefera insa culturile de ceapa pentru consum si samanta.

Larvele fac galerii longitudinale in interiorul frunzelor, corespunzator carora apar, la exterior, pete albicioase caracteristice.Frunzele puternic atacate se usuca treptat de la varf spre baza.Bulbii raman mici, iar recolta de samanta este diminuata ai depreciata.

Prevenirea aparitiei gargaritei cepei se poate realiza prin: efectuarea de araturi de toamna pentru introducerea sub brazda a adultilor hibernanti, prasile repetate pentru distrugerea pupelor aflate in diapauza estivala, amplasarea culturilor de ceapa cat mai de departe de terenurile infestate.

Combaterea chimica se poate realiza prin tratamente cu insecticide cum ar fi: Decis Mega 25 EW in cantitate de 0,5 l /ha, Fastac 10 EC in cantitate de 0,3 l/ha.

Descrierea si combaterea la musca cepei (Delia antique).

Musca cepei prezinta 2-3 generatii pe an si ierneaza ca pupa in sol la 10-12cm adancime.

La inceputul primaverii se transforma in adult, ce are culoarea gri, dimensiunea de 3 mm, cu un cap galben. Marimea aripilor variaza intre 2,9 mm la masculi si 4 mm femelele.Picioarele sunt negricioase cu genunchi galbeni.Ouale sunt asezate in mod obisnuit la baza frunzei. Larvele dupa ce mineaza tulpina si bulbul impupeaza la sfarsitul galeriilor.O alta generatie de adulti incepe la sfarsitul verii-inceputul toamnei.In cultura efectele se observa abia cand primul adult zboara.

In urma atacului frunzele se ingalbenesc si se usuca, plantele se smulg usor, bulbii ramanand in sol. Bulbii atacati sunt expusi infectiei cu bacterii si ciuperci, atat in camp, cat si in depozit.

Femelele fac multe insertii de marimea unui punct utilizand ovopozitoarele si apoi isi folosesc aparatul bucal pentru a se hrani cu exudatele frunzelor.Aceste puncte sunt primele semne ca insectele sunt active.

Prevenirea aparitiei mustei cepei se poate realiza prin: strangerea si distrugerea resturilor vegetale ramase in camp dupa recoltare, rotatia culturilor, araturi adanci de toamna pentru introducerea sub brazda a pupelor aflate la iernat in orizonturi aflate la suprafata.

Combaterea chimica a mustei cepei se face prin tratamente cu insecticide cum ar fi: Novadim Progres in concentratie de 0,20 %, Calypso 480 in concentratie de 0,02% , Actara 25 WG in concentratie de 0,02%, Mospilan 20 SG in concentratie de 0,02%.

Descrierea si combaterea la molia cepei (Acrolepia assectella).

Molia cepei prezinta 2-3 generatii pe an, ataca numeroase specii din familia Liliaceae, preferand insa culturile de ceapa si usturoi.

Larvele rod florile inca nedeschise si pedunculii florali, atacul fiind usor confundat cu cel produs de adultul gandacului rosu al cepei.

Prevenirea si combaterea aparitiei moliei cepei se poate realiza prin: distrugerea resturilor vegetale ramase in camp dupa recoltare, araturi de toamna pentru introducerea sub brazda a formelor de iernare, prasile repetate pentru distrugerea plantelor gazda din flora spontana.

Combaterea chimica se poate realiza prin tratamente chimice cu substante cum ar fi: Decis Mega 25 EW in cantitate de 0,5 l /ha.