Cosul meu
Gol.

Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

Cultura leusteanului

Cultura leusteanului
Leusteanul este folosit mai ales pentru frunzele dar si pentru semintele sale puternic aromate,care contin ulei volatile format din terpineol.Frunzele verzi sau uscate servesc la aromatizarea ciorbelor, fripturilor si altor preparate culinare,prezentand interes pentru industria alimentara. ... Detalii...

                        Cultura leusteanului  

Leusteanul este folosit mai ales pentru frunzele dar si pentru semintele sale puternic aromate,care contin ulei volatile format din terpineol.

Frunzele verzi sau uscate servesc la aromatizarea ciorbelor, fripturilor si altor preparate culinare,prezentand interes pentru industria alimentara.

Leusteanul prezinta proprietati medicinale ,uleiul volatile extras din frunze,radacini si seminte,ca si decoctul de frunze au proprietati diuretice si hipotensive, iar ceaiul din seminte de leusteanse recomanda in tratarea indigestiilor si a durerilor de stomac.

Leusteanul este o planta perena, erbacee, care formeaza in sol o radacina pivotanta, carnoasa,care patrunde in sol la peste 1 m adancime. Frunzele sunt grupate in rozete viguroase,sunt lung petiolate,dublu penat sectate,dintate pe margini,lucioase,puternic aromate.

Tulpina florifera este inalta de 1-1,5 m este fistuloasa, muchiata,ramificata in partea superioara si poarta inflorescente de tip umbela compusa,cu flori hermaphroditemici, galben-pal.Infloreste in luna iunie-iulie,iar polenizarea este entomofila. 

Cerintele leusteanului fata de conditiile de mediu.

Leusteanul are pretentii moderate fata de factori de vegetatie.

 Temperatura.

Rezista la temperaturi scazute ,suporta gerurile din  iarna si porneste in vegetatie primavara timpuriu.

Lumina.

Este putin pretentios fata de lumina, vegeteaza bine in locurile umbrite.

Solul.  

Creste bine pe soluri grele si umede bogate in substante organice si minerale.Productia de frunze este directa corelata cu aprovizionarea solului cu materie organica.

  Infiintarea culturii de leustean.

Se poate realiza prin semanat direct,plantarea de rasad sau prin despartirea tufelor viguroase.

Pregatirea terenului.

Se realizeaza din toamna prin administrarea a 30-40 t/ha gunoi de grajd incorporat prin aratura adanca, discuire si pregatirea patului germinativ.

Semanatul direct.

Se efectueaza mecanizat,toamna, imediat dupa recoltarea semintelor, sau primavara 15-20 martie in zonele de campie si 1-20 aprilie in zonele colinare. Semanatul direct se efectueaza in randuri distantate la 40-50 cm, folosind 4-5 kg seminte la hectar. Pentru ca samanta sa rasara uniform se recomanda tavalugirea semanaturii. Dupa ce rasar plantele se raresc pe rand, la 25-30 cm.

Obtinerea plantelor prin producerea rasadului.   

Se realizeaza prin producerea rasadului in rasadnite reci si mai apoi plantarea la locul definitiv toamna sau primavara.

Cultura prin desfiintarea tufelor.

Se infiinteaza in aceleasi perioade si la aceleasi distante ca si in cazul semanatului. Tufele viguroase de despart in 3-4 portiuni,care servesc la infiintarea noii plantatii. Materialul saditor se fasoneaza prin scurtarea tulpinilor la 6-8 cm si a radacinilor adventive la 3-4 cm si se mocirleste. Daca se infiinteaza suprafete mari plantarea se face pe rigole deschise in prealabul mecanizat. Dupa plantare se uda bine pentru a se asigura prinderea.

Lucrarile de intretinere:

-          Asigurarea desimii optime de plantare la hectar, prin complectarea golurilor sau rarity

-          Se efectueaza 2-3 prasile

-          Irigarea in verile secetoase

-          Combaterea bolilor si daunatorilor

 Fertilizarea culturii.

Se face in fiecare an toamna tarziu, cu 15-20 t/ha gunoi de grajd bine fermentat si primavara inainte de pornirea plantelor in vegetatie, cu circa 200 kg/ha azotat de amoniu.

Incepand din anul al doilea, se indeparteaza tulpinile florifere pentru a favoriza cresterea viguroasa a plantelor.

Recoltarea frunzelor.

Frunzele de leustean se pot recolta inca din primul an, esalonat din aprilie pana toamna. Recoltarea se realizeaza manual prin ruperea frunzelor sau pe suprafete mari se face prin cosire. Frunzele se valorifica imediat sub forma de legaturi, pentru consumul peoaspat sau in vrac daca sunt destinate deshidratarii prin procese industrial.

 

Obtinerea semintelor de leustean.   

In culturile de leustean destinate consumului, incepand din anul al doilea, de pe plantele cele mai valoroase marcate, de la care nu se recolteaza frunze si nu se indeparteaza tulpinile florifere.

Nu exista produse conform criteriilor selectate.