Cosul meu
Gol.

Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

Cultura macrisului

Cultura macrisului
Desi nu are valoare alimentara prea ridicata,frunzele de macris sunt apreciate pentru continutul de fier, vitamina C, saruri de fosfor , calciu si magneziu.Este o planta adaptabila care poate fi intalnita de la campie pana pe pajistile alpine.... Detalii...

                         Cultura macrisului

Macrisul se cultiva pentru frunzele sale care datorita gustului placut acrisor, sunt folosite la prepararea unor salate , ciorbe,piureuri.

Desi nu are valoare alimentara prea ridicata,frunzele de macris sunt apreciate pentru continutul de fier, vitamina C, saruri de fosfor , calciu si magneziu.Este o planta adaptabila care poate fi intalnita de la campie pana pe pajistile alpine.

Macrisul este o planta erbacee perena,care formeaza o radacina pivotanta,carnoasa,puternic ramificata,ce patrunde in sol pana la adancimea de 50-60 cm. La suprafata solului formeaza o rozeta bogata in frunze, cu aspect de tufa.

Frunzele din rozeta sunt oval lanceolate si lung petiolate,cu baza sagitata si marginile mai mult sau mai putin incretite.Cele de pe tulpina florala sunt mai mici si sesile. Tulpina florifera apare in anul al doilea de cultura,este ramificata,inalta de 1,0-1,2 m, muchiata, la inceput carnoasa apoi se lignifica.

Florile macrisului sunt de tip panicul unisexuate de culoare verzuie sau rosietica. Infloreste in lunile mai-iunie iar polenizarea este entomofila. Semintele sunt foarte mici,intr-un gram de seminte intra 800-850 bucati.  Facultatea germinativa a semintelor este de 85-90 % si se pastreaza 4 ani.

Rasarirea semintelor are loc la 10-14 zile de la semanat , plantulele au cotiledoane foarte alungite si indreptate in sus,colorate in roz.

 

Cerintele macrisului fata de conditiile de mediu.

Macrisul  se caracterizeaza printr-o mare adaptabilitate la conditiile de vegetatie. 

Caldura.  

Macrisul este putin pretentios fata de caldura, rezista in timpul repausului la temperature scazute in timpul iernii. In vegetatie poate suporta temperature de -7…-9 grade Celsius ce a ce face ca in primavara sa-si reia devreme cresterea.

Semintele germineaza la 2-3 grade Celsius iar plantele vegeteaza bine la 15 grade Celsius.

Apa. 

Este destul de pretentios fata de umiditatea din sol si din atmosfera, necesitand in sol 70-75 % din capacitatea de camp si o umiditate relativa  aerului in jur de 80-85 %. In conditii de seceta, plantele formeaza doar cateva frunze de calitate inferioara si emit timpuriu tije florifere.

Lumina.

Nu este pretentios fata de lumina de aceea se poate cultiva in locuri umbrite.

Solul. 

Productii bune se obtin pe solurile luto-nisipoase,bogate in substante nutritive, cu suficienta umiditate si un pH usor acid sau neutru.

Tehnologia de cultura a macrisului.

Macrisul se cultiva prin semanat direct in camp si mai rar prin despartirea tufelor.

Pregatirea terenului.

Se recomanda ca la infiintarea culturii solul sa fie desfundat la 35-40 cm, si ingrasat cu gunoi de grajd 30-40 t/ha. Gunoiul de grajd se aplica odata la 4 ani. Terenul poate fi sau nu modelat in brazed ridicate.

Semanatul. 

Se poate face in diferite epoci: primavara devreme, ca semintele sa poata beneficia de cat mai multa umiditate sau vara astfel incat pana la venirea inghetului semintele sa nu incolteasca.

Pe teren nemodelat semanatul se face in randuri echidistante la 25-30 cm, sau in benzi de 5 randuri, cu distant intre randuri de 25 cm, iar intre benzi de 50 cm.

Pe teren modelat se seamana in benzi de doua randuri cate doua pe fiecare brazda,cu distant intre randuri de 20 cm, iar intre benzi de 40 cm. Pe suprafete mari se poate semana mecanizat.

Se seamana la adancimea de 1-2 cm utilizand cantitatea de 3-4 kg de samanta la hectar.

 Infiintarea culturii prin despartirea tufelor.

Despartirea tufelor se face primavara, in martie iar portiunile de planta rezultatate la fasonat, se mocirlesc si se planteaza la distant de 20-25 cm.

 Lucrarile de ingrijire.

La culturile de macris infiintate prin semanat in primul an este necesar raritul. Lucrarea se face cand plantele au 2-3 frunze normale, la distant de 15-20 cm pe rand.

Anual culturile se ingrijesc prin: inlaturarea frunzelor uscate, prasitul repetat care se realizeaza manual sau mecanizat, fertilizarea cu 150-200 kg/ha azotat de amoniu, la putin timp dup ace plantele isi reiau vegetatia, irigarea in special in anii secetosi, la interval de 10-12 zile, combaterea bolilor si daunatorilor specific culturii.

Pentru cresterea si mentinerea calitatii frunzelor, se indeparteaza tulpinile florifere imediat dupa ce apar.

Recoltarea frunzelor de macris. 

Recoltarea poate incepe in momente diferite, functie de modul si epoca de infiintare a culturilor.

In cazul culturilor insamantate primavara se recolteaza inca din primul an, dupa65-80 de zile de la semanat, in timp ce la culturile semanate vara sau toamna,primele recolte se obtin de-abia in primavara urmatoare.

Recoltarea se efectueaza manual si are loc atunci cand in rozeta sunt formate 4-5 frunze suficient de mari (6-8 cm lungime) si fragede. Culesul fruzelor se repeta la interval de 10-15 zile.

Boala cea mai frecventa care poate aparea la macris este rugina, care se combate cu ajutorul fungicidelor cum ar fi: Dithane M 45, Polyram DF.

Daunatorii care pot aparea sunt: puricii verzi, musca macrisului, viespea sfeclei, pentru acesti daunatori se folosesc insecticide specifice.

Nu exista produse conform criteriilor selectate.