Cosul meu
Gol.

Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

Cultura mararului

Cultura mararului
Mararul se cultiva pentru frunzele si tulpinile sale tinere care se folosesc la condimentarea si aromatizarea diferitelor mancaruri (salate,ciorbe,supe, omlete etc.) cat si plantele intregi care se recolteaza in faza de inflorire sau cand s-au maturat fructele si se utilizeaza in industria conservelor sau la prepararea muraturilor.... Detalii...

                                             Cultura mararului

Ca planta  legumicola si condimentar-aromatica , mararul este cultivat din cele mai vechi timpuri, actualmente cultivandu-se aproape pretutindeni, cu exceptia Extremului Nord.

Mararul se cultiva pentru frunzele si tulpinile sale tinere care se folosesc la condimentarea si aromatizarea diferitelor mancaruri  (salate,ciorbe,supe, omlete etc.) cat si plantele intregi care se recolteaza in faza de inflorire sau cand s-au maturat fructele si se utilizeaza in industria conservelor sau la prepararea muraturilor.

Toate partile supraterestre ale plantei-frunzele, tulpinile nelignificate, inflorescentele si, mai ales, semintele-contin ulei volatil puternic mirositor.  Pana la faza de inflorire deplina, plantele contin 86,26% de apa; 4,5-6,0% de hidrati de carbon, 3,5-5,0% de celuloza; circa 6-7% de substante minerale; vitaminele A, C,B1, B2, B6, PP, carotina, acid pantotenic.

Mararul este o planta anuala cu o perioada scurta de vegetatie 25-30 de zile pana la recoltarea frunzelor si circa 90 de zile pana la maturarea semintelor. 

Cerintele mararului fata de conditiile de mediu.

Temperatura.

Mararul este rezistent la frig din care cauza se seamnana toamna sau primavara foarte devreme. Semintele germineaza la temperatura de 3 grade Celsius, iar temperature optima de crestere este de 16-18 grade Celsius.

 

Lumina. 

Fata de lumina are cerinte mai reduse, dar insuficienta luminii duce la obtinerea de plante alungite si mai putin aromate.

Apa.

Mararul are cerinte ridicate fata de umiditate la germinarea semintelor si la inceputul vegetatiei. Dupa ce plantele cresc si formeaza un sistem radicular bogat devin mai rezistente la insuficienta de umiditate. 

 

Solul. 

Mararul nu este pretentios fata de sol se dezvolta bine aproape pe toate tipurile de sol.Rezultate bune se obtin pe soluri fertilizate in anul anterior cu gunoi de grajd.

 

Cultura mararului in camp liber. 

Mararul se cultiva prin semanat direct in cultura pura sau asociata. Cand se cultiva in cultura pura se aleg terenuri usoare (nisipo-lutoase sau luto-nisipoase), plane sau usor inclinate , cat mai bine nivelate, lipsite de burueni .

Pregatirea terenului.

Toamna se discuieste pentru desfiintarea culturilor anterioare si afanarea solului, se niveleaza, se fertilizeaza cu fosfor (40-60 kg/ha) si potasiu (30-50 kg/ha) dupa care se ara la 28-30 cm adancime.

Daca se seaman toamna sau in ferestrele din timpul iernii, aratura se grapeaza,se marunteste si se executa modelarea in straturi inaltate cu latimea la coronament de 104 cm. Cand se seamana primavara aratura se lasa negrapata, iar primavara (imediat ce se poate intra pe teren) se executa mobilizarea solului cu combinatorul, la 8-10 cm adancime, dupa care se face modelarea acestuia.

Infiintarea culturii. 

Se face prin semanat direct in camp toamna tarziu (noiembrie), in ferestrele din timpul iernii, primavara foarte devreme si chiar in timpul verii, in mod esalonat pana la 15 iulie.  Se seaman mecanizat in randuri de cate 4 pe stratul inaltat la distant de 28 cm intre randuri si la 2,5-3 cm pe rand, rezultand o densitate de 800-1000 mii plante la hectar. Se seamana la o adancime de 1-2 cm folosind circa 6 kg samanta la hectar. Cand se seamana toamna, cantitatea de samanta poate ajunge pana la 10 kg/ha.

Lucrarile de ingrijire aplicate culturii mararului sunt:

-          Afanarea solului

-          Irigarea

-          Fertilizarea suplimentara in cazul in care este necesar

-          Combaterea bolilor si daunatorilor.

Solul se afaneaza de 2-3 ori la 6-8 cm adancime. Dupa rasarirea plantelor se face o fertilizare cu azot (din azotatul de amoniu) 34kg/ha, iar la semnalarea atacului se fac tratamente pentru combaterea bolilor si a daunatorilor.

Recoltarea.  

Frunzele se recolteaza prin taiere in mai multe reprize,fara a distruge mugurele terminal sau prin smulgerea plantelor tinere, livrandu-se pe piata sub forma de legaturi.

Tulpinile se recolteaza prin taierea lor de la baza, cand plantele incep sa infloreasca sau cand incepe maturarea fructelor, se leaga in snopi, se usuca la umbra si se folosesc in indusria conservelor la prepararea murarturilor.

Pastrarea frunzelor.

In stare proaspata frunzele se tin la temperatura de 0-1 grade Celsius si o umiditate relativa de 95 %, mararul se poate pastra timp de o saptamana iar mararul uscat sau sarat se pastreaza timp indelungat.

  Cultura fortata si protejata a mararului.

Se cultiva mai ales in ciclul I si in special in rasadnite, mai putin in sere si adaposturi din material plastic.

In sere se practica cultura asociata cu alte plante legumicole ca: ridichi de luna, salata,spanac.

Indiferent de adapostul  in care se practica cultura, terenul nu se pregateste in mod special pentru marar ci pentru cultura de baza.

Cultura se infiinteaza prin semanat direct, folosindu-se 2-4 g seminte la m2 suprafata. Semanatul se realizeaza esalonat din decembrie si pana in aprilie, la interval de doua saptamani.

In cazul cultivarii in solarii, temperatura nu trebuie sa scada sub 1 grad Celsius,umiditatea relative a aerului nu trebuie sa depaseasca valoarea de 70 %, motiv pentru care se iriga moderat,evitand excesul de apa la nivelul solului care favorizeaza bolile coletului plantelor.

Lucrarile de intretinere:  

-          Plivitul

-          Udatul

-          Fertilizare daca este necesar

Recoltarea.

Frunzele se recolteaza dupa 50-60 de zile de la semanat cand au 10-15 cm inaltime,prin taiere cat mai aproape de suprafata solului.

Producerea semintelor de marar.  

Pregatirea terenului in vederea infiintarii culturii se face la fel ca si in cazul culturii pentru consum. Se seamana primavara devreme,doua randuri pe strat inaltat cu latimea la coronament de 104 cm la distante de 80 cm. Lucrarile sunt cele obisnuite utilizate si la cultura pentru frunze.

Inainte de aparitia tulpinilor florale se face raritul plantelor pe rand la 19-20 cm, asigurandu-se o desime de 70.000 plante la hectar. Plantele rarite se utilizeaza in consum.

Fructele ajung la maturitatea fiziologica la 90-110 zile de la insamantare.Recoltarea acestora se face esalonat prin 2-3 treceri si se incepe cand o treime din plante au culoarea galbena,fructele sunt tari si capata culoarea cafenie.

Pentru a evita scuturarea fructelor recoltarea se face dimineata pe roua. Se taie tulpinile florale, se pun la uscat si apoi se treiera cu combina pentru cereale reglata corespunzator.

Dupa treierat fructele se conditioneaza se usuca se ambaleaza si se depoziteaza in magazii.

Nu exista produse conform criteriilor selectate.