RO HU EN
Produse / Fitofarmacie / Descrierea culturii / Cultura de mazare

Cultura de mazare

Mazarea este cultivata pentru boabele verzi bogate in proteina, hidrati de carbon, vitamine si saruri minerale.Se consuma in stare proaspata primavera devreme sau sub forma de conserve tot timpul anului.

Tulpinile verzi sunt utilizate ca si furaj pentru animale sau poate fi folosit ca ingrasamant verde care imbogateste solul in azot.

Mazarea este o planta anuala, erbacee avand un sistem radicular puternic dar putin dezvoltat.Radacina principal patrunde in sol pana la 100 cm, insa marea masa a radacinilor se gaseste la 30-40 cm si sunt prevazute cu nodozitati.

Fructul este o pastaie dehiscenta are o lungimede 3-12 cm, de forma dreapta sau usor curbata in functie de soi.In interiorul pastaii se gasesc 6-12 seminte care sunt netede sau zbarcite, de dimensiuni si forme variate in functie de soi.Semintele verzi ajung la greutatea maxima la 21-30 de zile de la inflorit, dupa care scad in greutate si isi pierd gustul dulce prin transformarea glucidelor in amidon.

La maturitate fiziologica pastaia se usuca, iar boabele se intaresc, au tegumentul neted sau zbarcit in functie de convarietate si culoarea galbena sau verde de diferite nuante.

Mazarea este putin pretentioasa fata de caldura, fapt ce permite insamantarea ei primavara devreme sau in ferestrele iernii.Temperatura minima de germinatie este de 1-2 grade Celsius, pentru cultivarele cu bob neted si 4-5 grade Celsius pentru cele cu bobul zbarcit.

La aceste valori ale temperaturii, rasarirea are loc in 10-12 zile de la semanat.Plantele abia rasarite suporta temperaturi de -6..-8 grade Celsius in cazul culturilor cu bob neted si de -2..-3 grade Celsius la cele cu bobul zbarcit.

Temperatura optima de crestere si dezvoltare este de 15-18 grade Celsius, iar nivelul temperaturii maxime de 24 grade Celsius.Temperaturi ridicate de 25-30 grade Celsius in perioada de fructificare reduc procentul de legare a pastailor si grabesc maturarea boabelor.

Fata de lumina mazarea are cerinte moderate, dand insa productii scazute pe terenurile umbrite.

Cerintele fata de umiditate sunt moderate (65-70 % din capacitatea de camp), pana la inflorire (75-80 % din capacitatea de camp in perioada de inflorire-fructificare).Seceta din sol si aer reduce procentul de legare a pastailor, boabele raman mici, grabindu-se maturarea fiziologica.

Cerintele fata de sol sunt asemanatoare cu cele ale fasolei, solicitand o reactie neutra, usor alcalina.

Tehnologia de cultura.

Mazarea se cultiva in mare parte in ogor propriu dar in anumite zone se practica si cultura de toamna.Terenul destinat culturii de mazare trebuie sa fie bogat in elemente nutritive, permeabil, afanat si cu o buna capacitate de retinere a apei, se evita cultivarea pe terenurile umede, grele, reci si aride.

Cultura timpurie de mazare.

Premergatoare bune pentru cultura de mazare sunt culturile de: tomate, cartof, castraveti care parasesc terenul devreme si-l lasa curat de burueni.Dupa mazare in culturile succesive se pot cultiva legume varzoase de toamna, ridichi de iarna, spanac.

Pregatirea terenului se face inca din toamna cu fertilizarea de baza cu 30-40 kg s.a./ha P2O5 si 60-70 kg s.a./ha K2O,care se incorporeaza prin efectuarea unei araturi la adancimea de 28-32 cm.Primavara la pregatirea patului germinativ se administreaza 40-60 kg s.a. azot.

Semanatul se face mecanizat, cand in sol se realizeaza temperatura de 4-5 grade Celsius iar adancimea de semanat este de 4-5 cm.

Epoca optima de semanat depinde de destinatia productiei, pentru consum curent sau industrializare, fiind cuprinsa intre 25 februarie- 10 aprilie.Pentru esalonarea recoltei in vedererea consumului proaspat sau a aprovizionarii fabricilor de conserve, se recomanda insamantarea aceluiasi soi, in 2-3 epoci la distant de 10-14 zile.

In cazul semanatului din toamna, epoca de semanat este intre 20-30 septembrie iar cantitatea de samanta utilizata la hectar este de 180-220 kg, se asigura o desime de 1300-1500 de mii de plante la hectar.Semanarea se face in randuri echidistante, sau in benzi cu distant intre randuri de 12,5-15 cm, realizandu-se o densitate de 1-1,2 milioane plante pe hectar.

Lucrarile de intretinere consta din: aplicare a 2-3 udari prin aspersiune cu norme de 250 m3/ha in fazele critice (dupa rasarire, inainte de inflorit, in faza de legare a boabelor).

Pentru mentinerea curata a culturilor se pot utiliza erbicide postemergente cum ar fi: Butoxone M 40 in cantitate de 2,0-2,5 l/ha impotriva buruenilor dicotiledonate anuale (burueni in faza de 2-4 frunze) si dicotiledonate perene (buruenile sunt mai mari de 10 cm). Butoxone M 40 se aplica cand mazarea are 10-12 cm inaltime.

Leopard 5 EC se utilizeaza impotriva costreiului din ziromi in cantitate de 1,5-1,75 l/ha (in functie de gradul de infestare si inaltimea plantelor de costrei din rizomi la tratament), impotriva buruenilor monocotiledonate anuale se utilizeaza cantitatea de 0,7 l/ha cand buruenile monocotiledonate au 2-4 frunze.

Agil 100 EC se utilizeaza impotriva buruenilor monocotiledonate anuale (Setaria, Mohor), in cantitate de 0,8 l/ha iar impotriva costreiului di rizomi se utilizeaza cantitatea de 1,0-1,5 l/ha.

Recoltarea incepe cand 70 % din pastai au ajuns la dezvoltarea normala iar boabele sunt maturitatea de consum.Pe suprafete mici recoltarea are loc manual, esalonat, cand boabele sunt dulci, in 3-4 etape la 2-3 zile iar pe suprafete mari recoltarea se face mecanizat iar productia de batozeaza imediat.


Cultura de toamna.

Reuseste in zonele colinare, unde in lunile iulie si august, cand plantele infloresc, temperaturile nu depasesc 22-25 grade Celsius sip e terenurile cu posibilitati de irigare.Este o cultura succesiva dupa legume verdeturi, cartof timpurii, cereal paioase.

Terenul se pregateste ca pentru culturile succesive, cu aplicarea, daca este cazul a irigarii de aprovizionare cu o norma de 200-250 m3 de apa pe hectar.

Semanatul are loc cel mai tarziu pana la 20-25 iulie, iar culturile se ingrijesc ca si cele timpurii.

Recoltarea are loc in a doua jumatate a lunii septembrie.

Mazarea este extrem de perisabila, pastaile si boabele verzi nu se pot pastra mai mult de 24-36 de ore in gramezi sau straturi mari.Intarzierea procesului de prelucrare duce la incingerea boabelor, pierderi de greutate si alterarea pastailor.

Descrierea si combaterea bolilor la cultura de mazare.

Descrierea si combaterea manei (Perenospora pisi).

Mana mazarii se produce dupa o perioada mai lunga cu nopti reci si umiditate ridicata. Boala se manifesta pe frunze, tulpini, pastai si seminte.Simptomele apar pe frunze, incepand cu cele de la baza, apar pete galbui, de forma neregulata, cu prezenta unui puf cenusiu pe fata inferioara, format din conidioforii si conidiile ciupercii.Tesurile afectate se necrozeaza, frunzele se usuca.Pete asemanatoare apar si pe pastai, miceliul patrunzand pana la seminte.

Atacul conduce la avortarea florilor sau la infectarea semintelor, in functie de momentul producerii acestuia.Prezenta apei pe frunze si umiditatea ridicata a aerului sunt factori care favorizeaza extinderea atacului.

Prevenirea aparitiei manei se poare realiza prin: rotatia de 3-4 ani a culturilor, aratura adanca pentru a ingropa resturile vegetale, cultivarea de soiuri si hibrizi rezistenti.

Combaterea pe cale chimica se face in timpul vegetatiei cu fungicide cum ar fi: Dithane M-45 in concentratie de 0,2 % (20 g in 10 l apa), Dithane Neotec 75 WG in concentratie de 0,2 % (20 g in 10 l apa).

Descrierea si combaterea fainarii (Erysiphe polygoni).

Fainarea se manifesta pe toate organele plantelor, prin aparitia pe suprafata acestora a unui strat fainos, foarte fin, de culoare alba.Ulterior, acest strat devine mai dens, se inchide la culoare, devine cenusiu, iar tesuturile afectate se brunifica treptat, determinand deformari ale organelor cuprinse de boala.Patogenul se transmite prin samanta.

Prevenirea aparitiei fainarii se poate realiza prin: rotatia culturilor, folosirea de samanta sanatoasa, cultivarea de soiuri si hibrizi rezistenti.

Combaterea pe cale chimica se realizeaza in timpul vegetatiei cu fungicide cum ar fi: Tilt 250 EC in cantitate de 0,3 l/ha (4 ml in 20 l apa), Topsin M 70 in cantitate de 1,0 kg/ha ( 10 g in 10 l apa), Thiovit Jet in concentratie de 0,4 % (4,0 kg/ha), Kumulus DF in concentratie de 0,4 % (4,o kg/ha).

Descrierea si combaterea antracnozei (Mycosphaerella pinodes).

Antracnoza este cea mai grava boala a mazarii.Atacul apare pe toate organele aeriene, mai frecvent pe frunze, tulpini si pastai.Pe frunze apar pete rotunde, de culoare bruna, purtand in centru punctisoare negricioase (picnidiile ciupercii).Pe pastai petele sunt asemanatoare ca forma si culoare, dar sunt adancite in tesut si inconjurate de o bordura mai inchisa la culoare.Boabele atacate prezinta pete cafenii, iar tegumentul este zbarcit.Pe tulpini atacul poate capata forme grave, deoarece brunificarile pot inconjura tulpina, provocand uscarea plantelor in intregime.Boala se transmite, prin intermediul semintelor.Aparitia intensa a bolii este posibila in urma unor perioade calde, cu precipiatii si umiditate ridicata.

Prevenirea aparitiei antracnozei se poate realiza prin: rotatia culturilor, strangerea resturilor vegetale pentru insilozare, aratura adanca, folosirea de samanta sanatoasa.

Combaterea pe cale chimica se realizeaza prin tratamente cu fungicide cum ar fi: Dithane M-45 in concentratie de 0,2 % (20 g in 10 l apa), Dithane Neotec 75 WG in concentratie de 0,2 % (20 g in 10 l apa), Topsin M 70 in concentratie de 0,1% (10 g in 10 l apa).

Descrierea si combaterea putregaiului alb la mazare (Sclerotinia sclerotiorum)

Atacul apare pe toate organele aeriene, pe frunze, tulpini si pastai.Pe tulpini apar pete neregulate, moi si umede, care se extind pe ramificatii si pe frunze.La suprafata tesuturilor afectate se dezvolta rapid miceliul ciupercii.Ulterior,  acestea se usuca si devin albicioase. 

Pe pastai se formeaza, leziuni umede si moi care conflueaza si determina distrugerea acestora.La suprafata organelor acoperite de miceliu apar numerosi scleroti de forma neregulata, la inceput de culoare alb-cenusie, apoi neagra, de 1-10 mm.

Prevenirea aparitiei putregaiului alb se realizeaza prin: evitarea cultivarii mazarii pe solurile grele si umede, rotatia culturilor, strangerea resturilor vegetale pentru insilozare, aratura adanca, folosirea de samanta sanatoasa.

Combaterea chimica de poate realiza prin tratamente in vegetatie cu fungicide cum ar fi: Teldor 500 SC in concentratie de 0,08% (0,8 l/ha), Rovral 500 SC in concentratie de 0,1 % (10 ml in 10 l apa).

Descrierea si combaterea putregaiului cenusiu (Botrytis cinerea).

Putregaiul cenusiu se manifesta pe limbul frunzelor apar pete circulare, la inceput de culoare galbena, apoi bruna, zonate concentric. Pe pastai atacul se manifesta printr-un putregai umed care incepe, de regula, de la varful acestora. Cand atacul apare pe tulpini, acestea se ofilesc deasupra zonei afectate. In toate cazurile, la suprafata tesuturilor bolnave apare un puf cenusiu format din conidioforii si conidiile ciupercii.

Prevenirea aparitiei putregaiului cenusiu se realizeaza prin: evitarea cultivarii mazarii pe solurile grele si umede, rotatia culturilor, strangerea resturilor vegetale pentru insilozare, aratura adanca, folosirea de samanta sanatoasa.

Combaterea chimica de poate realiza prin tratamente in vegetatie cu fungicide cum ar fi: Teldor 500 SC in concentratie de 0,08% (0,8 l/ha), Rovral 500 SC in concentratie de 0,1 % (10 ml in 10 l apa).

Descrierea si combaterea fuzariozei la mazare (Fusarium oxysporum).

Fuzarioza se manifesta la inceput, prin ofiliri ale frunzelor de la baza plantei, ofilire ce progreseaza ulterior si se extinde asupra plantei in intregime.In final, planete se usuca datorita specificului patogenului de a se dezvolta in interiorul vaselor conducatoare ale tulpinii, ceea ce conduce la micsorarea lumenului acestora, pana la obturarea lor completa.Plantele atacate cad la pamant, din loc in loc, pe suprafata tulpinii, formandu-se mansoane de pasla miceliana albicioasa.

Prevenirea aparitiei fuzariozei se realizeaza prin: rotatia culturilor, evitarea cultivarii pe tereuri care retin apa, aratura adanca pentru o mai buna drenare a terenului.

Combaterea chimica se realizeaza prin tratamente cu Topsin M 70 in concentratie de 0,1 % ( 10 g in 10 l apa) (0,5 l apa la fiecare planta).

Descrierea si combaterea daunatorilor din cultura de mazare.

Descrierea si combaterea la tripsul mazarii (Kakothrips robustus).

Tripsul mazarii prezinta o generatie pe an si ierneaza in stadiul de larva, in sol. Adultii apar la sfarsitul lunii mai, ceea ce corespunde fenologic cu formarea pastaii la soiurile timpurii de mazare.

Daunatorul ataca diferite leguminoase cultivate si spontane cele mai mari pagube producandu-le culturilor de mazare. 

Adultii si larvele ataca prin intepare si sugere, mai ales, mugurii vegetativi si florali, florile, frunzele si pastaile tinere.Mugurii atacati se ofilesc si cad, lastarii stagneaza in crestere, frunzele se ofilesc, prezentand un aspect patat, florile se deformeaza, se brunifica si, in final, pier.Pastaile raman mici, deformate, cu pete argintii la inceput, apoi brune-lucioase.

Prevenirea aparitiei tripsului mazarii se realizeaza prin: rotatia culturilor, intretinerea culturilor in cele mai bune conditii prin distrugerea plantelor spontane, adunarea si distrugerea prin ardere a tuturor resturilor vegetale dupa recoltare.

Momentan nu exista produse omologate pentru tripsul mazarii dar se pot utiliza substantele care combat tripsul tutunului sau tripsul Californian.

Substante care se pot utiliza sunt: Actara 25 WG in concentratie de 0,02% (1,5 g in 7,5 l apa), Confidor Energy in concentratie de 0,08% (0,8 l/ha), Karate Zeon in concentratie de 0,02% (2 ml in 10 l apa), Laser 240 SC in concentratie de 0,05 %, Mospilan 20 SG in concentratie de 0,04% (1,5 g in 3,7 l apa).

Descrierea si combaterea la paduchele verde al mazarii (Acyrthosiphon pisum).

Paduchele verde prezinta 7-12 generatii pe an si se dezvolta numai pe leguminoase anuale si perene.Ierneaza ca ou de iarna pe tulpinile diferitelor leguminoase cultivate sau spontane.

Paduchele verde ataca mazarea, fasolea, soia, bobul, lintea, lucerna, etc.  Pagubele cele mai importante sunt produse la mazare si lucerna.

Daunatorul ataca prin intepare, sugand sucul celular, atat din frunze, cat si din tulpini tinere, flori si pastai.Plantele tinere afectate stagneaza in crestere si dezvoltare, frunzele cad, florile avorteaza, scade numarul de pastai, iar cele care se formeaza au un numar mic de boabe, acestea fiind mici, cu valoare biologica scazuta.

Secretiile insectei, asa numita “rouă de miere” sunt dulci si favorizeaza formarea fumaginei (o pasla cenusie-negricioasa) pe toate organele plantei.Paduchele verde este un vector important al unor viroze care pot produce pagube importante.

Prevenirea aparitiei paduchelui verde se poate realiza prin: practicarea unui asolament care sa permita rotatia culturilor la 3-4 ani, amplasarea culturilor la distanta de leguminoasele perene care constituie surse de infestare cu daunatori, distrugerea plantelor spontane, adunarea si distrugerea prin ardere a resturilor vegetale dupăa recoltare.

Combaterea chimica se poate realiza prin: Actara 25 WG in concentratie de 0,02% (1,5 g in 7,5 l apa), Confidor Energy in concentratie de 0,08% (0,8 l/ha), Karate Zeon in concentratie de 0,02% (2 ml in 10 l apa), Mospilan 20 SG in concentratie de 0,04% (1,5 g in 3,7 l apa), Faster 10 CE in concentratie de 0,03% (2 ml in 10 l apa), Decis Mega in concentratie de 0,02% (2 ml in 10 l apa).

Descrierea si combaterea la gargarita mazarii (Bruchus pisorum).

Gargarita mazarii este un daunator de talie mica, 4-5 mm de culoare neagra, cu un puf cenusiu roscat.

Adult ierneaza in locurile de depozitare (poduri, magazii, depozite), sub dusumele sau in crapaturile peretilor dar si in alte locuri adapostite din liziera padurilor (sub resturi vegetale, in crapaturile solului, sub scoarta copacilor etc.).Gargarita mazarii are o singura generatie pe an.

Femela depune ouale in floarea de mazare, larvele se hranesc din pastaia tanara si patrund in interiorul boabelor.Aici cresc odata cu ele si se hranesc din continutul lor.

Ca urmare a atacului, procentul de germinare scade foarte mult, boabele atacate fiind improprii pentru consum.Adultii se hranesc cu polenul florilor si, partial, cu petale si lastari. Pagubele cauzate de adulti nu prezinta importanta economica.

Prevenirea aparitiei gargaritei se poate realiza prin: rotatia culturilor la 3-4 ani, distrugerea plantelor spontane, adunarea si distrugerea prin ardere a resturilor vegetale dupa recoltare, utilizarea de seminte sanatoase negargaritata.

In timpul perioadei de vegetatie se fac stropiri cu Actara 25 WG in concentratie de 0,08-0,1 kg/ha.

In timpul depozitarii se poate utiliza Reldan 40 EC in cantitate de 0,7-1,2 l apa pentru 1000 kg cereale boabe.

O alta substanta care se poate utilize este Actellic 50 EC se utilizeaza in concentratie de 1% (10 ml la 1 l apa).

Descrierea si combaterea la molia mazarii (Plusia gamma).

Molia mazarii este un daunator polifag, atacand plantele din culturile de mazare, lucerna, trifoi, sfecla, cartof, cereale pentru boabe, varza, etc.Are 2 generatii pe an si ierneaza ca larva sau pupa, in sol.

Larvele ataca bobocii florali si limbul frunzelor, lasand intacte numai nervurile. Pagube mari sunt cauzate soiurilor semitardive si tardive.

Prevenirea aparitiei moliei mazarii se poate realiza prin: strangerea si distrugerea resturilor vegetale, rotatia culturilor, cultivarea de soiuri si hibrizi rezistenti.

Momentan nu exista substante chimice omologate pentru molia mazarii.

Commentarii

    Spuneti parerea dumneavoastra despre acest produs:


    Pentru a va exprima parerea trebuie sa va inregistrati sau sa va logati daca aveti deja un cont.