Cultura de spanac

Spanacul este cultivat pentru frunze, care se pot consuma in stare proaspata sau deshidratate, fierte sau oparite, pregatit sub forma de diferite mancaruri.

Spanacul prezinta o importanta deosebita in alimentatia omului deoarece contine: hidrati de carbon, proteine, substanta uscata, carotene, vitamina C, calciu, potasiu, fier etc.

Datorita perioadei scurte de vegetatie si rezistentei la temperaturi scazute, spanacul apare pe piata primavara devreme, iar toamna se recolteaza pana la caderea zapezii.

Spanacul este o planta anuala cu perioada scurta de vegetatie, rezistenta la temperaturi scazute.Temperatura optima de crestere este intre 15-17 grade Celsius iar semintele germineaza la 2-3 grade Celsius.

Daca spanacul este semanat din toamna, cu 3-4 frunze formate pana la venirea frigului, suporta temperature de -8..-10 grade Celsius.Temperaturile ridicate de peste 25 grade Celsius influenteaza negativ cresterea plantelor, acestea au frunze mai mici,fibroase si emit repede tulpini florale.

Lumina este un factor important in cultura spanacului, deoarece majoritatea soiurilor in conditii de zi lunga emit repede tulpini florale, inainte de formarea normala a rozetei de frunze.Productii bune de spanac se obtin primavata si toamna deoarece in acesta perioada ziua este mai scurta si temperatura aerului mai scazuta.

Spanacul are pretentii ridicate la umiditate, de aceea in conditii de seceta formeaza o rozeta mica, da productii scazute si de calitate inferioara.In cazul in care lipsa de umiditate este insotita si de temperaturi ridicate, plantele emit repede tulpini florale.

Pentru asigurarea umiditatii in sol este indicat folosirea irigarii si mentinerea umiditatii in sol la 75 % din intervalul umiditatii active la adancimea de 20-25 cm. In cazul in care se seamana vara (pentru consum de toamna), inainte de semanat se face se face o irigare de aprovizionare cu 300-350 m3 de apa la hectar.

Spanacul are pretentii ridicate fata de sol, prefera solurile cu textura mijlocie, permeabila, bogate in humus cu pH intre 6,5-7,5 si afanate.

Soiurile si hibrizii de spanac sunt impartite in: timpurii cu perioada de vegetatie de 35-40 de zile, semitimpurii, cu perioade de vegetatie de 40-50 de zile, tarzii, cu perioada de vegetatie de 50-55 de zile.

Tehnologia cultivarii spanacului in camp.

Spanacul se cultiva in culturi succesive, inainte sau dupa o cultura de baza.Premergatoare bune pentru spanac sunt plantele legumicole, care lasa terenul curat de burueni si se fertilizeaza cu cantitati mari de ingrasaminte organice si minerale (mazare,castraveti, tomate, fasole).

Pregatirea terenului pentru cultura de spanac se face ca si in cazul culturii de salata.

Epoca de semanat variaza in functie de destinatia culturii, pentru consumul de primavera devreme semanatul se realizeaza intre 1-20 septembrie la o adancime de 3-4 cm, iar norma de samanta este de 18-20 kg/ha.Pentru consumul din a doua jumatate a primaverii semanatul se realizeaza intre 1-30 martie la o adancime de 2-3 cm, iar norma de samanta este de 15-20 kg/ha.Pentru consumul de toamna semanatul se realizeaza intre 15 iulie-10 august la o adancime de 2-3 cm, si norma de samanta utilizata este de 15-20 kg pe hectar.

In cazul in care se seamana toamna, pentru consum de primavara devreme, pana la venirea inghetului plantele trebuie sa formeze o rozeta de 4-5 frunze.

Pentru a obtine spanac proaspat o perioada de timp cat mai indelungata se seamana esalonat, din doua in doua saptamani, in toate perioadele mentionate.

Pentru recoltarea manuala se seaman ca si la salata, iar pentru recoltarea mecanizata, insamantarea se executa pe sol nemodelat in benzi de 5 randuri cu o distanta de 25 cm intre ele, iar intre benzi distanta este de 50 cm.

Lucrarile de intretinere se aplica diferentiat in functie de perioada de infiintare a culturii. In zonele secetoase se aplica 1-2 udari in perioada de vegetatie.

Recoltarea spanacului se realizeaza cand rozeta de frunze a ajuns la marimea normala specifica soiului cultivat.

La culturile de primavara recoltarea se realizeaza din aprilie pana in prima jumatate a lunii iunie, iar la cele de toamna incepand din a doua decada a lunii octombrie pana la sfarsitul lunii noiembrie.

Pe suprafete mari recoltarea se face mecanizat, iar pe suprafete mici manual, o singura data sau in doua trei reprise.

Spanacul se recolteaza numai pe timp uscat, deoarece pet imp umed plantele se murdaresc si se depreciaza usor.Dupa recoltare frunzele se sorteaza se ambaleaza in lazi sau cosuri si se livreaza imediat pentru consum.

Cultivarea spanacului in solarii si adaposturi joase.

Cultura in solarii si adaposturi joase se cultiva in sistemul culturilor succesive, inainte sau dupa cultura de baza cum ar fi: ardei, tomate, vinete, castraveti etc.

In cazul cultivarii spanacului inaintea culturilor de baza, dupa pregatirea solului, se insamanteaza la sfarsitul lunii octombrie, se recolteaza in cursul lunii martie, astfel se creeaza posibilitatea pregarii solului pentru cultura principal.

Pentru consumul de toamna semanatul se realizeaza la sfarsitul lunii august sau prima jumatate a lunii septembrie, recoltarea are loc in perioada octombrie-noiembrie.

Culturile de spanac semanate toamna in solarii sau in camp liber si acoperite primavara foarte devreme sau toamna odata cu venirea frigului, asigura recoltarea spanacului cu 2-3 saptamani mai devreme decat in cazul culturilor din camp,iar toamna se prelungeste recoltarea pana in noiembrie-decembrie.

Descrierea si combaterea bolilor la cultura spanacului.

Descrierea si combaterea la mana spanacului (Perenospora spinaciae).

Pe fata superioara a frunzelor atacate, apar pete galbene, nedelimitate precis, circulare sau ovale, de 1-2 cm in diametru, izolate sau confluente,In dreptul acestor pete se formeaza un pufului cenusiu-violaceu format de conidioforii si conidiile ciupercii.

Agentul patogen se numeste Perenospora spinaciae si se transmite prin miceliu in plante si uneori si prin samanta, si se raspandeste prin conidii.

Prevenirea aparitiei manei se poate realiza prin: rotatia culturilor, igiena culturala, utilizarea de soiuri rezistente.

Combaterea chimica se poate realiza prin tratamente cu fungicide in timpul perioadei de vegetatie cum ar fi: Dithane M-45 in concentratie de 0,2 % (20 g in 10 l apa), Dithane Neotec 75 WG in concentratie de 0,2 % (20 g in 10 l apa).

Descrierea si combaterea daunatorilor la spanac.

Descrierea si combaterea limaxului cenusiu (Agriolimax agreste).

Limaxul cenusiu ierneaza sub forma de ou si mai rar sub forma de adult,  hiberneaza in gauri subterane si crapaturi din sol, care sunt ferite de inghet, in care isi incetinesc procesele metabolice, intrand intr-o stare de letargie.

Melcisorii rezultati din eclozarea oualor de iarna, ajung la maturitate la jumatatea lunii iulie. Melcisorii generatiei a doua apar incepand cu a doua jumatate a lunii august, se hranesc cu organele vegetative ale plantelor, se matureaza treptat, devin adulti, se imperecheaza si in a doua jumatate a lunii octombrie depun oua,si asa se reia ciclul biologic.

Evolutia embrionara depinde de temperatura si de gradul de umiditate, dureaza intre doua si patru saptamani.

Melcii sunt activi ziua, daca au suficienta umiditate, daca nu, ei raman nocturni.In conditii aride, limacsii secreta mult mucus, ingrosandu-si masa viscerala si protejandu-se astfel de dezhidratare.

Melcul este polifag, se hraneste cu specii de plante cultivate si spontane, atacul producandu-se la nivelul tuturor organelor plantelor (subterane si supraterane).

Melcii rod cu ajutorul limbii lor zimtate gauri de forma neregulata pe frunze sau alte parti ale plantei.In zonele roase pot aparea infectii secundare, produse de ciuperci sau bacterii.

Combaterea limaxilor se poate realiza prin strangerea manuala a limacsilor după ploaie sau in timpul noptii la lumina electrica.

Combaterea chimica se poate realiza cu ajutorul moluscocidelor cum ar fi: Mesurol 2 RB in cantitate de 5,0 kg/ha, acesta se imprastie pe suprafata solului sau se poate incorporeaza la 2-3 cm adancime in sol.Optimol 4 G 15 kg/ha la fel ca si Mesurolul se imprastie la suprafata solului sau se poate incorpora in sol.

Descrierea si combaterea la coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa).

Coropisnita are o generatie la doi ani si ierneaza ca larva sau ca adult in sol.Adultul este de 50-70 mm lungime, cu corp robust, castaniu catifelat, terminat cu doi cerci.Capul este rotunjit, pronot globulos.Picioare anterioare adaptate pentru sapat.

Femela depune ouale intr-un cuib la adancime de 30 40 cm in sol, in numar de 400-600 oua.Larva este asemanatoare cu adultii, la aparitie este de culoare alba.

Modul de daunare.

Adultii si larvele rod partile subterane ale plantelor, radacinile subtiri sunt retezate. Uneori ataca si semintele in curs de rasarire.

Prezenta daunatorilor se recunoaste cu usurinta dupa galeriile practicate in stratul superficial al solului, precum si dupa plantele ofilite, retezate sau roase de la suprafata solului.Pagubele produse de coropisnita poate ajunga pana la 40 %.

Prevenirea si combaterea coropisnitei se poate efectua prin araturi adanci de toamna, pentru scoaterea la suprafata solului a coropisnitelor intrate la iernat in vederea distrugerii lor prin ger, toamna pe terenurile puternic infestate, se efectueaza gropi cu dimesiuni de 50x50x50 cm, umplute cu gunoi activ de grajd, care este mediul preferat de coropisnite pentru iernare si desfacerea lor pe parcursul lunilor ianuarie-februarie, pastrarea gunoiului de grajd in locuri protejate si transportarea lui in camp pe parcursul iernii,cernerea amestecului de sol folosit la semanat care trebuie repicat printr-o sita deasa, pentru retinerea si eliminarea coropisnitelor.

Combaterea chimica se poate realiza prin tratamentul solului cu Mesurol 2 RB in concentratie de 5 kg/ha (5 g/10 mp), se aplica prin imprastiere uniforma la suprafata solului cu incorporare in sol, Mesurol 4 G in concentratie de 3-6 kg /ha se aplica prin imprastiere uniforma la suprafata solului si incorporarea in sol, Sintogrill Super in cantitate de 30 kg/ha (1 kg/340 mp), se aplica prin incorporare in sol la lucrarile de pregatire a solului.

Commentarii

    Spuneti parerea dumneavoastra despre acest produs:


    Pentru a va exprima parerea trebuie sa va inregistrati sau sa va logati daca aveti deja un cont.