Produse/Fitofarmacie/Descrierea culturii/

Patrunjelul de radacina

Patrunjelul de radacina

Patrunjelul este cultivat mai ales pentru radacina ingrosata, care se poate utiliza in prepararea diferitelor mancaruri si sub forma de conserve.Frunzele sunt apreciate pentru uleiurile eterice pe care le contine, utilizate pentru aromatizarea si garnisirea unor preparate culinare.

Radacinile contin vitamine (C, A, B1 ,B2), saruri minerale (Ca, Fe, Mg), lipide, protide, glucide si substante volatile care ii dau o aroma specifica.

Patrunjelul se poate utiliza ca planta medicinala ca tonic digestive, in tratarea bolilor de rinichi, de inima, de ficat, a anemmilor etc.

In tara noastra se cultiva un singur soi de patrunjel tardiv, cu o perioada de vegetatie de 145-150 de zile, acestea sunt destinate consumului in timpul verii si pastrarii acestora peste iarna.

Cultura de patrunjel se infiinteaza in camp, si este foarte asemanatoare cu cea a culturii timpurii de morcov, cu anumite particularitati.

Pentru eliminarea buruenilor se pot utiliza tratamente cu erbicide cum ar fi: Dual Gold 960 EC in cantitate de 0,8-1,0 l/ha impotriva buruenilor monocotiledonate si dicotiledonate anuale, Stomp 330 EC in cantitate de 5,0 l/ha impotriva buruenilor monocotiledonate si unele dicotiledonate anuale.Aceste erbicide se folosesc preemergent prin incorporare in sol, si au efect numai in prezenta apei (a precipitatiilor).

Semanatul are loc din toamna sau primavara, dar ceva mai devreme decat la morcov.Se fac brazde de 104 cm sau in teren nemodelat, in benzi la adancimea de 1,5-2,0 cm.Pe suprafete mici se seamana manual in benzi de cate 4 randuri, la distante de 50 cm intre benzi si 25 cm intre randuri. Norma de samanta utilizata la hectar este de 4,5-5,0 kg.

Semintele de patrunjel germineaza greu, 25-30 de zile, este recomandat ca inainte de semanat sa fie umectate timp de 24 ore in apa calda de 30-35 grade Celsius, astfel se poate reduce timpul de rasarire la jumatate.

Lucrarile de ingrijire consta in: raritul plantelor, prima data se face in faza de 3-4 frunze in rozeta la distanta de 4-6 cm, iar la al doilea rarit plantele se lasa la distante de 8-10 cm.

Irigarea se face numai in verile secetoase si mai ales in a doua parte a perioadei de vegetatie.

In timpul verii consumul in stare proaspata a radacinii poate sa inceapa cand radacinile au diametru de circa 1,5 cm la colet.

Recoltarea se realizeaza prin smulgere, se curata radacinile de pamant se leaga in legaturi si se valorifica impreuna cu frunzele.

Pentru pastrarea in timpul iernii, frunzele sunt cosite, se pot valorifica in legaturi sau snopi, iar recoltarea radacinilor se poate face semimecanizat, mecanizat sau manual.

Radacinile sunt sortate, cele necorespunzatoare pentru pastrare se folosesc pentru fortat in rasadnite, pentru obtinerea de frunze proaspete in timpul iernii.

Depozitarea si pastrarea radacinilor pentru consumul in timpul iernii se realizeaza in aceleasi spatii si conditii ca si la morcov.

In cultura patrunjelului pot aparea diferite boli cum ar fi: putregaiul moale (umed), fainarea, putregaiul alb, septorioza.Acestea pot fi tratate cu ajutorul fungicidelor.

Descrierea putregaiului moale (umed) la patrunjel(Ervinia carotovora).

Apare in camp in anii ploiosi, isi continua evolutia si in depozite.Mai poate afecta telina si morcovul.

In zona coletului apar pete brune, umede care avanseaza spre varf.In interiorul radacinii apar caverne pline cu o masa mucilaginoasa, in final putrezeste intreaga radacina.

Bacteriile au forma de bastonase, cu cili dispusi peritrih.In perioada de vegetatie se raspandesc prin melci, prin larvele unor insecte sau prin apa.De la un an la altul patogenul se transmite prin radacini si prin resturile vegetale infectate.

Prevenirea si combaterea putregaiului moale se poate realiza prin: evitarea terenurilor cu exces de apa, rotatia culturilor, sortarea radacinilor inainte de depozitare, umiditatea sa fie sub 80% in timpul pastrarii, temperatura de 1-4 grade Celsius.

Descrierea si combaterea fainarii (Erysiphe umbelliferarum).

Apare pe frunze si tulpini, care se acopera cu pasla miceliana alba, contine conidioforii si conidiile ciupercii.Mai tarziu apar picnidiile negre, iar frunzele se brunifica si se usuca.

Pentru combaterea fainarii se pot utiliza tratamente cu fungicide cum ar fi :Tiovit Jet 80 WG in cantitate de 4,0 kg/ha, Kumulus DF in cantite 4,0 kg/ha.

Descrierea putregaiul alb la patrunjel (Sclerotinia sclereotiorum).

Ataca pe langa patrunjel, morcovul, telina si pastarnacul, evolutia continuand si in timpul pastrarii.Pe radacini apar pete umede, usor decolorate, care se acopera cu mucegaiul alb al ciupercii.Ulterior apar si sclerotii negri de 3-10 mm, sub aceasta forma ciuperca poate supravietui in sol mai multi ani.

Prevenirea si combaterea aparitiei putregaiului alb se realizeaza prin rotatia culturilor, evitarea plantelor sensibile fata de atacul acestei ciuperci si sortarea radacinilor.

Descrierea septoriozei (Septoria apiicola).

Pe frunze, tulpini, petiol apar pete brune cu centrul albicios si cu picnidiile negre ale ciupercii.Atacul afecteaza suprafata de asimilatie a frunzelor.Transmiterea bolii se face prin samanta si prin picnospori.

Prevenirea si combaterea se poate realiza cu utilizarea de samanta sanatoasa si tratamente in vegetatie cu fungicide cum ar fi: Bravo 500 SC in concentratie de 0,2 % (20 ml in 10-13 l/apa), Dithane M-45 in concentratie de 0,2 % (20 g in 10 l/apa).

Descrierea cercosporiozei la patrunjel.

Cercosporioza poate fi recunoscuta prin petele mici, de forma rotunda sau ovala ce apar pe foliolele sau pe petiolul frunzelor.Petele au o culoare cafenie, fiind inconjurate de o margine galbena. In cazul unui atac grav, acestea conflueaza si frunzele mor.

Ciuperca hiberneaza pe resturile din cultura de morcov si pe plantele gazda salbatice.Temperatura optima pentru dezvoltarea ciupercii este de 28 grade Celsius, boala incepe sa se manifeste dupa dupa 10 zile de la infectie.

Prevenirea aparitiei bolii se realizeaza prin respactrea rotatiei culturii, utilizarea de seminte tratate, verificarea periodica a culturii.

Descrierea si combaterea nematodului morcovului (Meloidogyne hapla).

Nematodul morcovului dezvolta 4-8 generatii pe an, dar uneori poate dezvolta chiar 10-20 generatii.Ierneaza ca larva sau adult (femela) fie in interiorul radacinii plantelor fie in sol.

Larvele de varsta a doua migreaza in sol in cautarea de plante gazda.Cand intalnesc radacinile plantelor gazda preferate, patrund in tesuturi in apropierea varfului de crestere, si cauzeaza gigantismul celulelor inconjuratoare.

Datorita dezvoltarii nematodului din interiorul patrujeluilui, tesutul trece printr-un numar mare de schimbari morfologice, ducand la aparitia unor protuberante ca niste noduri.In final tesutul din jurul femelei se rupe, eliberand o masa gelatinoasa continand cateva sute de oua din care se dezvolta larvele.

Nematodul ataca plante cultivate si spontane apartinand la peste 40 de familii botanice din care amintim cateva exemple: cartof, mazare, barba caprei, trifoi, salata etc.

Primele simptome se manifesta dupa 3-4 saptamani, semnele atacului consta in ofilirea frunzelor urmata, la scurt timp, de uscarea lor de la varf spre baza si stagnarea in crestere a plantelor.

Pe radacini apar gale la nivelul carora vasele libero-lemnoase sunt obturate, circulatia sevei se intrerupe, determinand putrezirea radacinii si uscarea plantei.

Atacul nematozilor determina aparitia de Fusarium sp. si Verticillium sp., care grabesc pierirea plantelor.

Prevenirea aparitiei nematozilor se realizeaza prin: rotatia culturilor, folosirea de soiuri rezistente, eliminarea plantelor cu simptome impreuna cu pamantul din jurul radacinii si distrugerea lor prin foc.

Combaterea chimica se realizeaza prin dezinfectia solului cu substante specifice cum ar fi: Basamid Granule in cantitate de 3-5 kg/100 mp, Nemathorin 10 G in cantitate de 15 kg/ha.

Descrierea si combaterea nematodului bulbilor si coletului (Ditylenchus dipsaci).

Nematodul bulbilor sunt mici viermi minusculi, cel mai adesea de marime mai mica de 1 mm.

Nematozii se hranesc cu continutul celulelor, la care acestia le perforeaza peretii cu ajutorul stiletului.Ei traiesc in pamant unde le este necesar doar un firicel de apa pentru a se deplasa.

Acesti daunatori sunt in special importanti in climatul cald si umed, deci in spatiile protejate. Nematodul bulbilor ierneaza ca ou, larva sau adult, in resturile vegetale (tulpinile diferitelor plante, bulbi) si chiar in sol si dezvolta 5-6 generatii pe an.

Ataca tulpinile, bulbii, tuberculii, rizomii si radacinile diferitelor plante, preferand insa ceapa, usturoiul si prazul.

Plantele atacate au frunzele mai groase si mai scurte, de culoare verde inchis la inceput, apoi se ingalbenesc.

Nematodul bulbilor se transmite prin materialul de plantare infestat (seminte bulbi rasad), dar se poate transmite si prin apa de irigatie, resturi vegetale sau sol.

Prevenirea aparitiei nematodului bulbilor se paote realiza prin: rotatia culturilor, folosirea de soiuri rezistente, eliminarea plantelor cu simptome impreuna cu pamantul din jurul radacinii si distrugerea lor prin foc.

Combaterea chimica se poate realiza cu: Actara 25 WG in cantitate de 0,06 kg/ha, Basamid Granule in cantitate de 3-5 kg/100 mp, Nemathorin 10 G in cantitate de 15 kg/ha.

Descrierea si combaterea la paduchele verde (Semiaphis dauci).

Paduchele verde ierneaza sub forma de ou iar primavara apar femelele.Prin reproducere asexuata apar mai multe generatii nearipate. In luna mai apar adultii aripati care migreaza si se instaleaza pe plantele gazede unde cu femelele nearipate se inmultesc in urma carora apar atat forme aripate cat si nearipate.

Paduchele verde al morcovului ataca culturile de legume umbelifere (morcov, pastarnac, patrunjel,telina,marar).

Combaterea chimica a paduchelui verde se realizeaza prin tratamente cu cu: Actara 25 WG in concentratie de 0,3 %, Decis Mega 50 EW in cantitate de 2 ml in 10 l apa.

Descrierea si combaterea limaxului cenusiu (Agriolimax agreste).

Limaxul cenusiu ierneaza sub forma de ou si mai rar sub forma de adult, hiberneaza in gauri subterane si crapaturi din sol, care sunt ferite de inghet, in care isi incetinesc procesele metabolice, intrand intr-o stare de letargie.

Melcisorii rezultati din eclozarea oualor de iarna, ajung la maturitate la jumatatea lunii iulie. Melcisorii generatiei a doua apar incepand cu a doua jumatate a lunii august, se hranesc cu organele vegetative ale plantelor, se matureaza treptat, devin adulti, se imperecheaza si in a doua jumatate a lunii octombrie depun oua,si asa se reia ciclul biologic.

Evolutia embrionara depinde de temperatura si de gradul de umiditate, dureaza intre doua si patru saptamani.

Melcii sunt activi ziua, daca au suficienta umiditate, daca nu, ei raman nocturni. In conditii aride, limacsii secreta mult mucus, ingrosandu-si masa viscerala si protejandu-se astfel de dezhidratare.

Melcul este polifag, se hraneste cu specii de plante cultivate si spontane, atacul producandu-se la nivelul tuturor organelor plantelor (subterane si supraterane).

Melcii rod cu ajutorul limbii lor zimtate gauri de forma neregulata pe frunze sau alte parti ale plantei.In zonele roase pot aparea infectii secundare, produse de ciuperci sau bacterii.

Combaterea limaxilor se poate realiza prin strangerea manuala a limacsilor dupa ploaie sau in timpul noptii la lumina electrica.

Combaterea chimica se poate realiza cu ajutorul moluscocidelor cum ar fi: Mesurol 2 RB in cantitate de 5,0 kg/ha, acesta se imprastie pe suprafata solului sau se poate incorporeaza la 2-3 cm adancime in sol.Optimol 4 G 15 kg/ha la fel ca si Mesurolul se imprastie la suprafata solului sau se poate incorpora in sol.

Descrierea si combaterea la coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa).

Coropisnita s-a adaptat foarte bine, in cursul evolutiei sale ca specie, la o viata subterana.Cu ajutorul picioarelor anterioare puternice, asemanatoare unor lopeti, coropisnita sapa numeroase coridoare, aflate imediat sub suprafata solului.

Coropisnita se hraneste cu material vegetal, radacini, insecte taratoare mai mici si viermi (rame). Numai in perioada de imperechere, coropisnita iese la suprafata, unde isi cauta un partener, cu care sa se reproduca.

Are o generatie la doi ani si ierneaza ca larva sau ca adult in sol. Adultul este de 50-70mm lungime, cu corp robust, castaniu catifelat, terminat cu doi cerci, capul este rotunjit, pronot globulos.

Femela depune intre 400-600 de oua intr-un cuib la 30-40 cm adancime in sol. Larva este asemanatoare cu adultii, la aparitie larvele sunt de culoare alba.

In sere si solarii coropisnita apare la inceputul lunii martie, iar in camp pe parcursul lunii aprilie.

Coropisnita este un daunator polifag, atacand cerealele (graul, orzul, porumbul), plante tehnice (floarea-soarelui, sfecla, tutunul), puietii din pepinere si mai ales culturile de legume (varza, conopida, ardeiul, vinetele, tomatele).

Adultii si larvele rod partile subterane ale plantelor.

Prezenta daunatorilor se recunoaste dupa galeriile practicate in stratul superficial al solului, care se observa cu usurinta, precum si dupa plantele ofilite, retezate sau roase de la suprafata solului.

Prevenirea aparitiei coropisnitei se poate realiza prin: efectuarea de araturi adanci de toamna, pentru scoaterea la suprafata solului a coropisnitelor intrate la iernat in vederea distrugerii lor prin ger, efectuarea toamna pe terenurile puternic infestate de gropi capcana, cu dimesiuni de 50x50x50cm, umplute cu gunoi activ de grajd, mediul preferat de coropisnite pentru iernare si desfacerea lor pe parcursul lunilor ianuarie-februarie, pastrarea gunoiului de grajd in locuri protejate si transportarea lui in camp pe parcursul iernii, cernerea amestecului de sol folosit la semanat care trebuie repicat printr-o sita deasa, pentru retinerea si eliminarea coropisnitelor.

Combaterea chimica se poate realiza cu ajutorul substantelor chimice cum ar fi: Mesurol 2 RB in cantitate de 5,0 kg/ha prin incoporare la 2-3 cm in sol sau prin simpla imprastiere pe suprafata solului, Sintogril Super in cantitatede 30 kg/ha se utilizeza tot prin incorporare sau imprastierea pe suprafata solului.

Cultura fortata si protejata a patrunjelului.

Se poate realiza in doua moduri: prin semanat direct sau prin plantarea radacinilor.

Cultura prin semanat direct.

Pentru infiintarea culturii epoca optima de semanat pentru obtinerea frunzelor este prima decada a lunii august.Distanta de semanat este de 15-20 cm utilizand o norma de samanta de 2-3 g/m2,20-30 kg pe hectar.

Pregatirea spatiilor consta in: afanarea si maruntirea solului, in rasadnite este necesara introducerea substratului de cultura, sau completarea acestua pana la grosimea de 25-30 cm.

Este recomandat erbicidarea inainte de semanat pentru a nu fi necesare lucrari de combatere a buruenilor. Pentru eliminarea buruenilor se pot utiliza tratamente cu erbicide cum ar fi: Dual Gold 960 EC in cantitate de 0,8-1,0 l/ha impotriva buruenilor monocotiledonate si dicotiledonate anuale, Stomp 330 EC in cantitate de 5,0 l/ha impotriva buruenilor monocotiledonate si unele dicotiledonate anuale.Aceste erbicide se folosesc preemergent prin incorporare in sol,si au efect numai in prezenta apei.

Pentru a asigura in mod egal rasarirea se fac udari cu o cantitate optima de apa, lucrarea se repeta la intervale scurte de timp.Pentru a ajuta plantele in rasarire, se acopera semanatura cu o folie de polietilena, in vederea mentineri umiditatii in stratul superficial.Dupa rasarire plantele se raresc la distanta de circa 5 cm.

Mentinerea culturii curata de burueni si afanarea superficiala a solului se face prin prasile usoare, intre randurile de plante.

Irigarea culturii se face ori de cate ori este necesar, pentru a mentine nivelul de apa cat mai constant.

In vederea obtinerii de productii mai mari se fac 3-4 fertilizari faziale cu 100-150 kg/ha azotat de amoniu, si 2-3 fertilizari cu 75-105 kg/ha sulfat de potasiu.

Cultura patrunjelului se poate asocia cu o cultura de baza, in acest caz pregatirea terenului si lucrarile aferente se fac predominant pentru cultura de baza.

Bolile si daunatorii care pot aparea sunt aceleasi, descrise la cultura in camp liber.

Cultura prin radacini.

Cultura este infiintata folosind fie radacini cazute la sortarea celor destinate consumului, fie radacini normale produse special pentru fortare.Sunt utilizate radacini cu diametru de 6-8 mm si cu o lungime de 15-20 cm.

Plantarea se face in luna septembrie-octombrie, distanta intre randuri este de 15-20 cm si 5-6 cm intre radacini pe rand.Plantarea se face direct in solul solarului sau a serei, sau in substrat cu textura usoara.Radacinile se ingroapa pana la nivelul superior al coletului.Norma de radacini este de 5-6 kg/m2.

Lucrarile de ingrijire care trebuie aplicate culturii sunt: afanarea superficiala a solului printre randuri, irigarea ori de cate ori este nevoie, cu norme moderate de apa, se fac fertilizari faziale cu ingrasaminte pe baza de azot si de potasiu, inainte de prima recoltare si intre recoltari.

Produsele fitofarmaceutice trebuie utilizate cu mare grija deoarece frunzele de patrunjel se consuma de multe ori in stare cruda, de aceea trebuie sa fie lipsite de reziduuri de pesticide.

Pentru a evita apartia bolilor se incearca mentinerea temperaturii intre 10-15 grade Celsius.De asemenea trebuie mentinuta umiditate ridicata si constanta in stratul superficial al solului intre 75-80 % din capacitatea de camp, iar umiditatea relativa a aerului sa fie de 80-85 %, pentru a preveni deshidratarea frunzelor si a atacului de fainare.

Recoltarea frunzelor se face esalonat,mai intai sunt taiate frunzele mari, din exteriorul rozetei, lasandu-se intacte frunzele mici din centrul rozetei.

Culturile semanate in prima decada a lunii august, recoltarea incepe la jumatatea lunii octombrie sau inceputul lunii noiembrie, si se poate continua pana la sfarsitul lunii decembrie, in sere aceasta perioada se poate prelungi pana in martie.

La culturile infiintate prin plantarea radacinilor, recoltarea are loc dupa 30-45 de zile, recoltarea se poate repeta de cateva ori pana in luna februarie.

Productia la cultura infiintata cu radacini este mai ridicata decat la cea infiintata prin seminte.Frunzele colectate se valorifica cat mai repede pentru a nu pierde din calitate.

Commentarii

    Spuneti parerea dumneavoastra despre acest produs:


    Pentru a va exprima parerea trebuie sa va inregistrati sau sa va logati daca aveti deja un cont.