RO HU EN
Irigatii / Sisteme de irigat agricole / Sisteme de irigat prin picurare

Sisteme de irigat prin picurare

            In principal tehnologia pentru irigare cu tub prin picurare se rezuma la udarea cu cantitati controlate de apa corelate cu capacitatea de absortie a solului si evapotranspiratia, distribuite in apropierea plantelor, in principal in zona de dezvoltare a radacinilor plantelor.

          Alegerea acestor echipamente, instalatii si sisteme de irigatii prin picurare se preteaza in mod deosebit la culturile horticole : legume in camp, solarii, sere, gradini, vii si livezi dar si la flori, culturile de porumb si cartofi, cu posibilitatea unui grad mare de mecanizare.

          Functionarea acestor echipamente, instalatii si sisteme de irigare cu conducte de picurare se bazeaza pe distribuirea apei in mod uniform, in puncte apropiate de plante, in mod lent, picatura cu picatura, intr-o proportie si cu o frecventa adaptata nevoilor plantei, avand posibilitatea compensarii stricte a evapotranspiratiei, permitand un control riguros al normelor de udare si aplicarea acestora.

Echipamentele, instalatiile si sistemele pentru irigatii cu conducte de picurare asigura o sanitate deosebita in raport cu alte metode de irigatii cunoscute, datorita urmatoarelor considerente:

          Aceste echipamente, sisteme si instalatii pentru irigatii cu furtun de picurare reprezinta singura metoda eficienta de irigare uniforma pe terenuri denivelate si in panta.

          Datorita miscarii capilare lente a apei in sol, aproape nici un pic de aer nu este scos din sol datorita penetrarii apei. Microporii din sol raman de obicei uscati si aerisiti, nivelul de umiditate fiind numai cu putin peste capacitatea solului, cu exceptia unei zone saturate, relativ mici aflate in imediata apropiere a picuratorului. Acest lucru permite solului o respiratie corespunzatoare a radacinilor plantelor de-a lungul intregului sezon de vegetatie, fara nici o strangulare in timpul, sau imediat dupa irigare.

          Este posibila irigarea 24 de ore, indiferent de situatiile extreme, in functie de conditiile de permeabilitate a solului si cerintelor plantelor.

          Se elimina in totalitate pierderile periferice de apa( udarea drumurilor, udarea zonelor adiacente si a zonelor terminale).

          Temperatura solului se mentine mai ridicata in timpul udarii, comparativ cu metoda de irigare prin aspersie sau brazde, fapt ce conduce la o maturitate mai timpurie a culturilor, fapt de o importanta deosebita la irigarea spatiilor protejate( solarii, sere).

         Folosirea acestor echipamente,sisteme si instalatii pentru irigatii cu tub prin picurare utilizeaza pe retea presiuni reduse (doar 0,3 - 1,05 atmosfere), comparativ cu metoda de irigare prin aspersie, ceea ce conduce in afara unui consum de energie mai redus pentru pomparea apei si la o siguranta in exploatare a retelei de alimentare, evitandu-se astfel defectiunile cauzate de utilizarea apei la presiuni ridicate de lucru.

         

Ca deficiente ale acestor echipamente, sisteme si instalatii pentru irigare cu furtun de picurare semnalam: