Cropmax este un stimulator al creșterii pentru toate tipurile de culturi. Aplicarea produsului Cropmax asigură o dezvoltare rapidă a sistemului radicular și activează dezvoltarea masei foliare, ajutand plantele să-și realizeze potențialul biologic si de asemenea permițând ca doza de îngrășământ de bază NPK să fie redusă cu 10-30%. Activitatea sa este bazată pe combinația dintre microelemente, aminoacizi, vitamine și polizaharide. Cropmax este foarte concentrat, 100% organic și se pretează pentru aplicare la toate culturile agricole și horticole. Datorită compoziției unice, Cropmax este un stimulator puternic pentru dezvoltarea plantelor.
Ce este un biostimulator de creștere?
Plantele consumă macroelemente (azot, fosfor, potasiu), mezoelemente (calciu, magneziu, sulf), dar și microelemente. În același timp plantele își produc proprii regulatori de creștere (citochinine, gibereline, auxine, etilenă, etc.). În condiții de stres producerea regulatorilor de creștere în plantă este semnificativ redusă.
Factorii externi precum excesul de căldură, seceta, înghețul și fitotoxicitatea cauzează reduceri ale potențialului plantei, ceea ce duce la o scădere semnificativă a recoltei.
Cropmax conține în formă super concentrată toată gama de regulatori de creștere necesari plantelor și este un puternic stimulator al metabolismului plantelor, pentru a compensa neajunsurile cauzate de factorii de stres externi.
Mod de acțiune:
Acțiunea Cropmax-ului se bazează pe interacțiunea dintre componentele active:
Aminoacizii:
- În compoziția produsului Cropmax sunt incluși 17 aminoacizi, majoritatea esențiali. Aceștia sunt responsabili de diviziunea celulară și influențează activ dezvoltarea sistemului radicular și coacerea fructelor.
Microelementele:
– Fierul este parte a mai multor enzime. Fără fier formarea genelor și creșterea nucleului celulei nu ar fi posibilă.
– Zincul are un rol important în metabolismul plantei, deoarece se găsește în mai mult de 300 de enzime. Pentru plante, zincul este foarte important în sintetizarea aminoacidului triptofan – precursor al fitohormonului Auxină.
– Cupru influențează metabolizarea hidrocarburilor și a azotului prin enzime.
– Manganul ia parte la fotoliza apei în timpul fotosintezei.
– Molibdenul în plantă este componentul unor serii de enzime reductaze. Este strâns legat de metabolizarea azotului. Cele mai importante enzime care conțin molibden sunt: nitroreductaza și nitrogenaza.
– Borul este unul din microelementele esențiale. Lipsa borului dăunează schimbului de zaharuri.
Polizaharidele sunt surse de energie.
Enzimele catalizează procesele biochimice.
Vitaminele:
– Acidul Ascorbic (vitamina C) - antioxidant, puternic reducător.
– Vitamina E (tocoferol) – mărește fertilitatea.
Caotenoizii previn creșterile excesive prin vârfurile de creștere.
Acțiune sistemică:
• Planta produce mai multă energie necesară creșterii, dezvoltării și fructificării.
• Datorită acțiunii sistemice și efectului de transport în plantă, Cropmax stimulează rapid o mai bună distribuire a mineralelor în întreaga plantă.
• Cropmax stimulează redistribuirea elementelor nutritive și a substanțelor de rezervă în părțile tinere ale plantei care prezintă creșteri active.
• Cropmax mărește intensitatea fotosintezei și prelungește viața organelor care asigură fotosinteza în plantă.
• Cropmax ajută la întârzierea îmbătrânirii aparatului foliar.
• Efectul complementar al aplicării produsului Cropmax este o mai bună bio-disponibilitate a elementelor minerale.
• Rată ridicată de absorbție a elementelor nutritive de către plantă.
Avantajele aplicării:
– Fertilizant certificat ecologic, fiind admis la folosirea și în agricultura ecologică (certificat emis de către BCS-ӦKO).
– Creșteri semnificative ale producției, sporuri de 15 - 25%.
– Creșteri ale calității recoltei.
– Îmbunătățește eficacitatea îngrășămintelor minerale și a pesticidelor folosite.
– Contribuie la o mai bună și rapidă dezvoltare a sistemului radicular, drept urmare rezistența plantelor la secetă și stres crește considerabil.
– Îmbunătățește lăstărirea și ramificarea plantelor.
– Îmbunătățește semnificativ rezistența plantelor la boli și dăunători.
– Îmbunătățește refacerea plantelor după distrugeri cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile (grindină, îngheț, secetă).
– Produs compatibil cu pesticide și îngrășămintele solubile de tip NPK.
Compoziție produs:
– Stimulatori vegetali de creștere: auxine, citochinine, gibereline,
– Aminoacizi organici,
– Vitamine vegetale,
– Enzime vegetale,
– Macroelemente: 0,2% azot (N), 0,4% fosfor (P), 0,02% potasiu (K),
– Microelemente: • Fier - 220mg/l
• Magneziu - 550 mg/l
• Zinc - 49 mg/l
• Mangan - 54 mg/l
• Cupru - 35 mg/l
• Bor - 70 mg/l
• Calciu, Molibden, Cobalt, Nichel - 10 mg/l
Doză și mod de aplicare:
Compoziția unică a Cropmax-ului face ca acesta să fie indispensabil pentru toate plantele horticole și agricole, de-a lungul unui sezon de cultură.
• Se aplică foliar în decursul unui an de cultură.
• Tratamentele se pot repeta la un interval de 7-10 zile.
• Se pot trata semințele și bulbii înainte de semănat/plantat.
Recomandăm:
– Pentru utilizare în agricultură – 0,5 - 1 l/ha,
– Pentru răsaduri (5-7cm înălțime) – 2,5 ml/10 l apă/50 mp,
– Pentru legume în sere și solarii – 20 ml/10 l apă/100 mp,
– Pentru legume și flori în câmp deschis – 10 ml/10 l apă/100mp,
– Pentru viță de vie și pomi fructiferi – 10-20 ml/10 l apă,
– Pentru gazon – 0,5 - 1 l/ha,
– Pentru plante ornamentale – 15 ml/ 10 l apă.
Informații de utilizare:
– Cropmax se aplică întotdeauna diluat în apă.
– Produsul să nu fie amestecat cu produse ce conțin uleiuri minerale, cupru și sulf, deoarece poate induce fenomenul de fitotoxicitate.
– Se pot trata semințele și bulbii înainte de semănat/plantat.
– Flaconul se agită bine înainte de folosire.
– Poate fi aplicat împreună cu pesticidele.
– În cazul aplicării pe parcursul zilelor cu temperaturi ridicate, se recomandă aplicarea în timpul orelor de dimineață sau seară; se vor evita tratamentele din timpul zilei când temperatura depășește 25°C.
– Restricții de folosire: nu se va folosi la temperaturi scăzute.
– Temperatura minimă de depozitare: 0°C.
Prin administrarea îngrășămintelor specifice perioadei verii iar facem un pas spre un gazon mai rezistent la secetă. Dar să nu uităm că rezistența plantelor la stresuri e dat de echilibrul specific de elemente nutritive, atât a macroelementelor, azot, fosfor, potasiu din îngrășământ, cât și a prezenței microelementelor. Teoretic, din 2 în 2 din 3 în 3 săptămâni ar fi necesar suplimentarea microelementelor, pentru menținerea echilibrului, și e bine de știut că îngrășămintele de largă utilizare nu conțin necesarul de microelemente pentru gazon. Administrarea de microelemente înaintea unei perioade de stres, aduce rezistenta plantei. Cum facem? Ori foliar, cu o zi înainte sau două de tunderea gazonului prin stropire. Avem 2 produse cu pachet de microelemente: Plex Mix, acesta se poate stropi cu o concentrație de 0,2- 0,4%, sau Micropower Eco la concentratie de 0,2-0,3%. Ambele produse se pot folosi și la fertiirigare, și în acest fel vor fi absorbțite radicular. Din Plex Mix folosim cca 80-100 ml pe 100 mp, iar din Micropower Eco 40-50 ml.
Sub stresul de căldură plantele devin și mai sensibile și în 7-10 zile primesc un stres termic. Acest stres nu va permite plantei să reia creșterea. Stresul se poate atenua prin administrarea stimulatorilor cu aminoacizi liberi, cum ar fi Cropmax, Formula 20 sau BonBon. Acesta din urmă are și avantajul de prevenire a unelor boli foliare.
Fie ca gazonul netuns a crescut într-o perioadă de secetă, fie într-o perioadă ploioasă desimea vegetației duce la îmbolnăvirea foliajului. O boală puternică a gazonului este făinarea, care întocmai are perioada de infecție la temperaturi ridicate și umiditate ridicată. Evident, prin tunderea foliajului vom îndepărta porțiunile îmbolnăvite, dar o boală instalată e mult mai greu de combătut. Exista în comerț tot felul de pesticide pentru combaterea bolilor foliare pentru speciile graminee, dar nu este nici unul de țintă pentru gazon. În schimb am găsit un produs care amelioreaza rezistența naturală a plantelor. Practic și pesticidele cuprice se pot folosi la gazon pentru prevenirea apariției bolilor, dar aceste sunt de contact, rămân doar la suprafața firelor de gazon, iar prima udare o spală și nu mai este de folos. Cuprul din Ferticupper este unul sistemic, pătrunde în plantă, ajută procesele metabolice și în plus conferă și rezistență plantelor. Dacă administram împreună cu un îngrășământ cu azot ureic (de ex. Abono N) gazonul nostru capătă un ton de verde mai închis.
Doza pe aplicare foliară este de 0,4% Ferticupper + 0,3% Abono. Se recomandă o pauză de 3-4 săptămâni între tratamente.