Obiectivul sistemului de irigat este ca plantele, gazonul să primească cantitatea de apă necesară şi să completeze eventualele surse naturale de apă. Cu un sistem de irigat corespunzător unui proiect realizat şi instalat profesional şi cu instruirea utilizatorului, putem ajunge la o economie de apă chiar şi de 50%.
Obiectivul amenajării sistemului de irigat, este de a completa convenabil cantităţile precipitaţilor naturale, în funcţie de nevoile plantelor, sub forma cea mai economică.
Funcţionarea sistemului de irigat, amplasat în totalitate sub nivelul solului, este complet automatizată. Programarea panoului de comandă asigură stropirea la timpul stabilit şi pe durata dorită. În cazul ploilor, senzorul de ploaie opreşte panoul de comandă şi implicit stropirea, reluarea acesteia fiind posibilă atunci când senzorul de ploaie este suficient de uscat ca să pornească din nou panoul de comandă. Duzele ce se montează pe aspersoare sunt reglabile, astfel încât se poate acoperi toată suprafaţa ce trebuie stropită. Aspersoarele “pop – up“ se ridică deasupra solului doar în timpul funcţionării, la încetarea stropirii acestea se retrag automat în pământ, făcând astfel posibilă utilizarea liberă a gazonului şi tunderea acestuia. Aspersoarele montate astfel încât să se completeze reciproc, sunt capabile să asigure o distribuţie uniformă a apei. Poziţionarea aspersoarelor va stabili uniformitatea apei distribuite. Dacă aspersoarele sunt mai rare decât ar fi nevoie sau sunt împărţite cu mai puţină atenţie, atunci pentru o stropire de calitate, corespunzătoare în fiecare punct al terenului, trebuie să stropim mai mult. Dacă stropim deodată zonele cu soare cu cele umbroase, acestea din urmă vor fi stropite peste măsură. Zonele cu tufişuri necesită mai puţină apă decât cele cu gazon.
Obiectivul unei împărţiri economice este ca, în funcţie de condiţiile terenului şi luarea în considerare al plantelor, sistemul de stropire să distribuie cantitatea de apă corespunzătoare.
Secretul distribuţiei economice constă în aranjarea corespunzătoare a aspersoarelor, împărţirea pe zone în funcţie de condiţiile de stropire şi în programarea timpilor corespunzători acestora.
Sistemul este complet automatizat. Datorită caracteristicilor de funcţionare, acest sistem duce la o economisire substanţială de timp şi energie.
Aplicatii ale sistemelor de irigatii automatizate:
- Terenuri de sport: golf, fotbal, tenis
- Terenuri publice: parcuri, spaţii verzi
- Grădini particulare Zone comerciale (zona adiacentă hypermarketurilor, etc. )
Este important ca înainte de montarea sinstemului să realizăm proiectul sistemului de irigat.