Albina – Aphis mellifera

785

Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita. Se hrănesc cu nectarul florilor (ca sursă de energie grație conținutului de zaharuri), și cu polen (ca sursă de proteine, folosit mai mult la hrănirea larvelor), activitate ce se soldează cu polenizarea florilor, și în unele cazuri, cu producerea mierii.

Albinele sunt cele mai importante insecte polenizătoare și interdependență între ele și plante fac din acestea un excelent exemplu al unui tip de simbioză cunoscută sub numele de „mutualism”, o asociere între organisme diferite care este avantajoasă pentru ambele părți. Albinele sunt răspândite pe întreg globul, făcând excepție de cele mai înalte altitudini, regiunile polare și unele mici insule oceanice. Durata de viață a albinei lucrătoare depinde de gradul de uzură ca urmare a activităților intense desfășurate de aceasta (creșterea puiețului și activitatea de cules nectar și polen). Astfel albinele eclozionate în sezonul activ (din primăvară, martie până vara, în jurul lunii august) trăiesc numai 40 de zile pe când albinele eclozionate toamna trăiesc până în primăvara viitoare, când se face schimbul de generații (6-9 luni). Durata de viață a trântorilor este între două și opt săptămâni și variază în funcție de sezon (activ sau perioada de repaus) și de zonă geografică.

Albinele sunt atrase de floarea soarelui, echinaceea, coada șoricelului, ceapa, arpagic, limba mielului, lavanda, salvia, verbena, albăstrele, degetar și multe altele.

Close
Agropataki.ro © Copyright 2022. Toate drepturile rezervate.
Close