Pașii cheie pentru un gazon frumos

Gazonul perfect cere eforturi ridicate. Este important ca gazonul, față de iarbă este o cultură superintensivă. În acest sens este exigent față de condițiile de mediu.
 
Întreținerea solului
   
     Lucrările de întreținere constă în aerisirea gazonului și distrugerea mușchilor dintre plante.
     După un an cu multe ploi (nordul câmpiei de vest a beneficiat de precipitații peste media multianuală) în zonele umbrite a gazonului apare un strat gros de mușchi, care preia spațiul gazonului și de dezvoltă dens.
     Dacă pământul este acoperit de mușchi ierburile nu mai au posibilitatea de a înfrăți, și gazonul  nu va fi dens și decorativ. Toamna și primăvara putem lua măsuri de eliminare mecanică a acestori mușchi, prin aerisirea gazonului.
     Pentru aerisirea gazonului există mașini electrice sau cu motoare termice, sau pe suprafață mică se poate face și manual.
     După aerisire în perioada creșterii intensive gazonul are nevoie de cantități mari de elemente nutritive, mai ales de azot și potasiu. Este de preferat admnistrarea in formă granulată cu eliberare controlată deoarece azotul se spală foarte ușor pe profil.
     Se recomandă doză de 20-25 gr de Nergetic pe m2 administrat la 4-6 săptămâni. Acest îngrășământ conține și microelementele necesare dezvoltării gazonului.
      Și eliminarea rozătoarelor este necesar în cazul terenurilor deschise, unde produc pagube vizibile. Ele pot fi combătute cu momeli sub formă cuburi sau batoane cerate, ele fiind rezistente la umezeală. În schimb lupta contra cârtiță este mai dificilă, iar cea mai eficientă metodă este amplasarea plasei sub gazon, încă înaintea înființării.


CartitaTratamente fitotechnice
tuns gazon
     Constă în general în tunderea regulată și la aceeași înălțime a gazonului. Dacă nu este asigurat aerisirea gazonului (aspect nerecomandat) toamna și primăvara se face o tundere mai adâncă, ocazie cu care în general îndepărtăm o parte din cioturile uscate ale ierburilor.Udarea
     Gazonul este o cultură superintensivă de iarbă. Are pretenții ridicate față de apă pe solurile medii, și foarte ridicate pe solurile nisipoase. În perioada activa de vegetație cere 800-1200 litri de apă/m². Dacă împărțim această cantitate la numărul de zile, rezultă consumul mediu zilnic de 4-6 litri de apă/zi/m². Pentru administrarea acestei cantități este indispensabil un sistem de udat adecvat și fiabil.
SprayTratamentele fitosanitare
     Cele mai mari probleme apar când bolile se dezvoltă larg pe culturile de păioase, și aceste boli fiind commune și ierburilor, infectează și gazonul.
     Accentul cade pe prevenirea apariției infecțiilor, cu tratamente foliare (stropire cu vermorel). În general 3 tratamente sunt suficiente, vă recomandăm următoarele amestecuri:
    - primul tratament la sfârșitul lunii aprilie, cu anhidridă fosforică + azoxostrobin
    - al doilea tratament în mijlocul lunii mai, cu aminoacizi liberi + tetraconazol
    - al treilea tratament la începutul lunii iunie cu aminoacizi liberi + tebuconazol

Produsele:
Anhidrida fosforică Aminoacizi liberi Azoxistrobin Tetraconazol Tebuconazol
Agiphite Formula 20 Amistar Yamato Folicur solo
Fosfitex Cropmax Ortiva Eminent Falcon Pro
Fosfit one Cidely Alcedo Fezan


Îngrășarea
     Fiind cultură superintensivă exportul de elemente nutritive cu îndepărtarea ierbii tăiate duce la sărăcirea rapidă a solului. Elementele nutritive trebuie administrate consecvent, complex și complet.
     Gazonul pe perioada creșterii intensive consumă o doză mărită de azot, dar pe parcursul anului are nevoie și de celelalte elemente nutritive esențiale.
Prin aplicarea produselor moderne, cu o singură aplicare putem aproviziona gazonul cu elemente nutritive pe o perioadă de 5-7 săptămâni.
     Recomandarea noastră conține îngrășăminte horticole de ultima generație, potrivite, la prețuri accesibile.


Nergetic+Plusmaster

Formula 20
2 Review(s)
Formula 20
118,00 lei
Cropmax
  • -10%
2 Review(s)
Cropmax
-10% 15,50 lei
13,95 lei
Ortiva Top
  • -12%
Ortiva Top
-12% 10,50 lei
9,24 lei


Cum să ne alegem...

24 nov 2020

Vremurile când numai utilizatorii profesioniști tăiau...

Pornirea motoferăstrăului

1 apr 2021

Poate că nu vă vine să credeţi, dar întrebarea "cum...

Aspecte de luat în calcul la...

7 apr 2021

Iată câteva aspecte de luat în considerare la...

Cum se instalează maşina dvs....

8 apr 2021

Deţinerea unei maşini Husqvarna Automower® asigură...

Tunderea gazonului cu utilaje...

8 apr 2021

De la maşini pe roţi până la tractoare şi maşini automate...

Nu știți ce motounealtă să...

6 mai 2021

Aveţi nevoie de o motounealtă nouă pentru a curăţa o zonă...

Întreținerea motouneltelor de...

7 mai 2021

Dacă amortizorul de zgomot al produsului dvs. prezintă o...

Leave a Reply