Ce este un sistem de picurare?
Este un sistem eficient, cel mai des utilizat în legumicultură, horticultură cu costuri reduse de montare și întreținere.
Scopul lui este de a livra apa disponibilă în mod moderat și uniform acolo unde planta are nevoie de ea.
Sistemul de picurare este utilizat pentru alimentarea individuală cu apă a rândurilor de plante, garduri vii și a grădinilor de legume.
Dacă liniile de picurare sunt așezate în mod corespunzător la o distanță adecvată de plante, planta își va forma sistemul radicular ca să poată utiliza cât mai eficient apa.
Se recomandă pentru toate culturile legumicole atât în câmp cât și în spații protejate.
Prin acest sistem se poate administra atât apa de care au nevoie plantele cât și orice alte îngrășăminte solubile în apă sau tratamente fitosanitare.
Avantajele sistemului de picurare:
- apa distribuită în acest mod nu se evapora în aer (o parte din apă distribuită prin aspersoare se evaporă în aer)
- un sistem de picurare bine proiectat va furniza cantitatea exactă de apă nevoit de plante
- uniformitate de udare
- economisire de apă
- funcționarea la o presiune redusă (de la 0.4 bar la 1.05 bar)
- posibilitate de administrare îngrăşăminte solubile
- udarea exclusivă a rândurilor (fără îmburuienare)
- folosirea mai uşoară a foliei de mulcire
- nu contează temperatura apei
Dezavantajele sistemului de picurare:
- proiectarea necorespunzătoare
- instalarea ineficientă/greșită
Un sistem de irigare proiectat sau montat necorespunzător poate duce la supraîncălzirea sau inundarea grădinii.
Componentele sistemului de picurare:
În tabelul de mai jos se poate urmări uniformitatea de udare și eficiența acesteia în funcție de lungimea rândurilor:
Model | Uniformitatea udării | Lungimea maximă recomandată a rândurilor | ||||
0.40 bar | 0.55 bar | 0.70 bar | 0.85 bar | 1.05 bar | ||
T-Tape 5xx – 10 – 1350 | 90% | 69 m | 69 m | 70 m | 72 m | 74 m |
85% | 87 m | 87 m | 88 m | 90 m | 92 m | |
T-Tape 5xx – 15 – 1000 | 90% | 73 m | 73 m | 74 m | 76 m | 78 m |
85% | 93 m | 93 m | 94 m | 98 m | 100 m | |
T-Tape 5xx – 20 – 500 | 90% | 114 m | 114 m | 115 m | 117 m | 118 m |
85% | 145 m | 146 m | 148 m | 150 m | 152 m | |
T-Tape 5xx – 30 – 340 | 90% | 146 m | 146 m | 147 m | 149 m | 150 m |
85% | 186 m | 187 m | 188 m | 190 m | 192 m | |
T-Tape 5xx – 40 – 250 | 90% | 177 m | 178 m | 179 m | 180 m | 183 m |
85% | 226 m | 227 m | 228 m | 230 m | 133 m | |
T-Tape 5xx – 50 – 380 | 90% | 131 m | 132 m | 133 m | 135 m | 138 m |
85% | 167 m | 168 m | 170 m | 172 m | 175 m |
Note explicative:
5xx-grosimea peretelui (6 sau 8 mil)
10/15/20/30/40/50 – distanța între orificiile de picurare
1350/1000/500/340/250/380 – consum de apă în l/h la o lungime de 100 metri
Sitemul de picurare prin bandă este cel mai des folosit în legumicultură.
26.5 lei 23.85 lei
685 lei 616.5 lei
659 lei 632.64 lei
603 lei
747 lei
În culturile cu frunziș mai puternic/rezistent (ex: vărzoase, ceapă, etc.) se poate folosi atât sistemul de picurare cât și sistemul prin aspersie fină.
Distanța între plante determină tipul benzii pe care vom folosi.
Cea mai utilizată bandă de picurare are distanța între orificii de 10-10 centimetri și un debit de apă de 1 litru/oră.
Sistemul de picurare prin tub de picurare și/sau sisteme de picurare prin ciuperci (duze exterioare + polietilen moale) este cel mai des folosit.în pomicultură.
810 lei 729 lei
75 lei 63.75 lei
130 lei 110.5 lei
180 lei 153 lei
1270 lei
160 lei
211 lei
320 lei
De obicei distanța între pomi determină sistemul de picurare folosit în continuare.
Într-o plantație superintensivă este recomandat sistemul de picurare prin tub (cu duze interioare prefabricate), iar la o plantație cu schemă de plantare mai mare (ex: de 4×4) este recomandat sistemul de picurare prin ciuperci (duze exterioare).
0.75 lei 0.68 lei
0.6 lei 0.54 lei
1 lei 0.9 lei
1.2 lei
1.2 lei 1.08 lei
1.2 lei 0.9 lei
0.35 lei 0.28 lei
0.82 lei 0.74 lei
0.5 lei
Există anumite plantații de pomi fructiferi în care se recomandă sistemul de microaspersie.
La plantele cultivate în ghivece sistemul de picurare folosită este cel prin ciuperci de picurare sau prin pajanjeni (picurători cu brațe).
5.6 lei 5.04 lei
0.3 lei
3 lei 2.7 lei
2.65 lei 2.39 lei
3.6 lei 3.24 lei
0.26 lei 0.23 lei
0.31 lei 0.28 lei
6.35 lei 5.6 lei
0.77 lei 0.6 lei
0.3 lei 0.27 lei
Indiferent de faptul că vorbim despre un sistem de picurare folosit în legumicultură, pomicultură sau plante în ghivece este foarte important filtrarea apei.
Pentru filtrarea apei este recomandat folosirea unui filtru de cel puțin 120 de microni.
Filtrul folosit poate fi:
lamelar (cu disc)
cu sită
cu nisip
În cazul în care apa utilizată pentru irigatii are un continut ridicat de nisip este recomandat depozitarea în lacuri sau bazine de decantare sau trebuie filtrat cu hidrociclon înainte de udare.
42.5 lei 34 lei
400 lei
32.5 lei 26 lei
531 lei 371.7 lei
805 lei
Dacă nu respectăm acești pași o putem distruge sistemul de irigare într-o perioadă scurtă.