Abono N este folosit ca principală sursă de N pentru culturile de legume: ardei, roșii, varză, conopidă, salată, țelină, flori, pomicultură, etc. Este un îngrășământ lichid pe bază de azot.
Azotul favorizează:
- creșterea vegetativă rapidă a plantelor;
- îmbunătățește conținutul în proteine;
- o culoare verde sănătoasă.
Doză:
- Cireșe, caise, mere, pere, mandarine, măsline, struguri, prune, țelină, alune, ardei, căpșuni, pepene galben, sfeclă, salată, roșii, castraveți: 300 ml / 100 litri de apă
- Migdale, piersici, varză, morcov, bumbac, ceapă, cartofi: 450 ml /100 litri de apă
- Cereale: 75 ml / 100 litri de apă
Compoziție:
- Azot total (N): 42,5%
- Mangan (Mn): 0,16%
- Zinc (Zn): 0,07%
Prin administrarea îngrășămintelor specifice perioadei verii iar facem un pas spre un gazon mai rezistent la secetă. Dar să nu uităm că rezistența plantelor la stresuri e dat de echilibrul specific de elemente nutritive, atât a macroelementelor, azot, fosfor, potasiu din îngrășământ, cât și a prezenței microelementelor. Teoretic, din 2 în 2 din 3 în 3 săptămâni ar fi necesar suplimentarea microelementelor, pentru menținerea echilibrului, și e bine de știut că îngrășămintele de largă utilizare nu conțin necesarul de microelemente pentru gazon. Administrarea de microelemente înaintea unei perioade de stres, aduce rezistenta plantei. Cum facem? Ori foliar, cu o zi înainte sau două de tunderea gazonului prin stropire. Avem 2 produse cu pachet de microelemente: Plex Mix, acesta se poate stropi cu o concentrație de 0,2- 0,4%, sau Micropower Eco la concentratie de 0,2-0,3%. Ambele produse se pot folosi și la fertiirigare, și în acest fel vor fi absorbțite radicular. Din Plex Mix folosim cca 80-100 ml pe 100 mp, iar din Micropower Eco 40-50 ml.
Sub stresul de căldură plantele devin și mai sensibile și în 7-10 zile primesc un stres termic. Acest stres nu va permite plantei să reia creșterea. Stresul se poate atenua prin administrarea stimulatorilor cu aminoacizi liberi, cum ar fi Cropmax, Formula 20 sau BonBon. Acesta din urmă are și avantajul de prevenire a unelor boli foliare.
Fie ca gazonul netuns a crescut într-o perioadă de secetă, fie într-o perioadă ploioasă desimea vegetației duce la îmbolnăvirea foliajului. O boală puternică a gazonului este făinarea, care întocmai are perioada de infecție la temperaturi ridicate și umiditate ridicată. Evident, prin tunderea foliajului vom îndepărta porțiunile îmbolnăvite, dar o boală instalată e mult mai greu de combătut. Exista în comerț tot felul de pesticide pentru combaterea bolilor foliare pentru speciile graminee, dar nu este nici unul de țintă pentru gazon. În schimb am găsit un produs care amelioreaza rezistența naturală a plantelor. Practic și pesticidele cuprice se pot folosi la gazon pentru prevenirea apariției bolilor, dar aceste sunt de contact, rămân doar la suprafața firelor de gazon, iar prima udare o spală și nu mai este de folos. Cuprul din Ferticupper este unul sistemic, pătrunde în plantă, ajută procesele metabolice și în plus conferă și rezistență plantelor. Dacă administram împreună cu un îngrășământ cu azot ureic (de ex. Abono N) gazonul nostru capătă un ton de verde mai închis.
Doza pe aplicare foliară este de 0,4% Ferticupper + 0,3% Abono. Se recomandă o pauză de 3-4 săptămâni între tratamente.