Cultura de brocoli

 Broccoli este utilizeaza in alimentatie inflorescentele mai putin compacte,comparative cu cele de la conopida, la prepararea diferitelor mancaruri.

     Brocoli este o planta bogata in proteine, hidrati de carbon, saruri de Ca, vitaminele A, B, C. Se consuma la fel ca si conopida, si este foarte gustoasa in ciorbe, salate, preparata cu maioneza, unt sau smantana, pane.

     Din punct de vedere botanic, este o planta bienala, insa in tara noastra se comporta ca planta anuala. Prezinta o radacina pivotanta, care patrunde in sol pana la 70-75 cm. Planta formeaza mai multe inflorescente care, spre deosebire de conopida, sunt de culoare verde, mai putin compacte, iar butonii florali sunt intr-un stadiu mai avansat de dezvoltare comparativ cu conopida. Florile sunt mici, galbene.

Cerintele broccoliului fata de conditiile de mediu.

Temperatura.

     Temperatura optima de vegetatie este de 20-24 grade Celsius, inainte de aparitia inflorescentei si 15-18 grade Celsius in perioada de formare a acestora. Temperaturile de peste 20 de grade Celsius in timpul formarii inflorescentelor grabesc procesul de formare a florilor si astfel partea comestibila se depreciaza.Apa.

     Broccoli are o cerinta ridicata fata de apa. Plantele reactioneaza negative atat la lipsa apei din sol cat si la excesul de apa, prin deteriorarea calitatii partii comestibile.

Solul.

     Prefera solurile fertile, cu capacitate buna de retinere a apei, cu pH-ul intre 6,8-7,5.Plantele de broccoli tolereaza bine solurile usor saraturate.

Lumina.

     Cerintele sunt mai mari in faza de rasad si cand planta este tanara, dar scad o data cu formarea capatanii, care trebuie protejata de insolatia puternica.

Tenologia de cultura.

     In tarile producatoare mari de broccoli,se cultiva atat in camp cat si in sere si solaria. Tehnologia de cultura este asemanatoare cu cea de conopida.

Cultura in camp.

     Se realizeaza primavara sau toamna.La cultura timpurie pentru a preveni efectul nefavorabil al temperaturilor mai reduse asupra plantelor, prin provocarea infloririi anticipate, se recomanda protejarea culturii cu adaposturi joase de tip tunel.

     Pentru cultura timpurie, rasadul se produce in rasadnite calde, incepand din luna martie. Se folosesc 300-350 g samanta pentru un hectar de cultura. Rasadul se planteaza in prima decada a lunii aprilie la distant de 70-75/25-30 cm.

     Pentru cultura tarzie rasadul se produce pe strat in camp, semanandu-se la inceputul lunii mai, plantarea avand loc in luna iunie, la distante de 70-75/25-35 cm.

Lucrarile de intretinere.

     Se aplica aceeasi lucrari ca si la cultura de conopida, cu mentiunea ca nu sunt necesare masurile de protejare a inflorescentelor fata de lumina.

Recoltarea.

     Se realizeaza in momentul cand inflorescentele s-au dezvoltat sufficient, sunt relative compacte, inainte de deschiderea bobocilor florali. Se recolteaza manual prin mai multe treceri, deoarece dupa recoltare inflorescentei principale apar noi lastari care vor forma si ei inflorescente dar mai mici. Inflorescentele se taie cu o portiune din tulpina de 10-15 cm.

Descrierea si combaterea bolilor care pot aparea in cultura de broccoli.

Nervatiunea neagra a frunzelor (Xanthomonas campestris).

     Pe cotiledoane apar decolorari si plantele se usuca in scurta vreme.Pe frunzele bazale apar pete clorotice mari, nervurile se innegresc, tesuturile se intaresc, frunzele se usuca si cad.In sectiune pe tulpini se observa brunificarea vaselor si aparitia unor cavitati.

     Agentul patogen este Xanthomonas campestris, peste iarna bacteria se transmite prin resturi vegetale, plantele semincere infectate, si prin bacteriile aderate la samanta.

     Prevenirea consta din distrugerea resturilor de plante infectate, folosirea de seminte tratate.

     Combaterea chimica se realizeaza cu tratamente cu fungicide cum ar fi: Dithane M -45 in concentratie de 0,3 % (30 g in 10 l apa).

Hernia radacinilor (Plasmodiophora brassicae).

     Apare mai frecvent pe solurile acide.La rasad se observa ingrosari ale radacinii.In camp, pe plantele infectate se observa o stagnare in crestere, plantele nu formeaza capatana, se ofilesc si ulterior se usuca.Plantele infectate se smulg usor din pamant datorita radacinilor ingrosate.

     Agentul patogen poate rezista in sol pana la 8 ani.

     Prevenirea si combaterea se realizeaza prin rotatia culturilor, corectarea reactiei acide a solului, plantele suspecte de infectare se smulg si se distrug.

Descrierea si combaterea manei verzei (Perenospora brassicae).

     Apare mai ales in rasadnite, cele mai sensibile sunt plantutele aflate in faza de 3-4 frunze.Pe frunze se observa pete mici de forma neregulata, pe partea inferioara se observa fructificatiile ciupercii.Ciuperca rezista si ca miceliu in radacini chiar si peste iarna.

     Prevenirea se realizeaza prin rotatia culturii (3-4 ani), aerisirea rasadnitelor, si utilizarea de seminte tratate.

     Combaterea chimica se realizeaza cu fungicide: Ridomil Gold Plus in concentratie de 0,3-0,4 % (30 g in 10 l apa) (3-4 kg pe hectar), Dithane M-45 in concentratie de 0,2 % (20 g in 10 l apa) (2 kg pe hectar).

Descrierea si combaterea la paduchele verde (Myzodes persicae).

     Femelele depun ouale toamna, la baza mugurilor sau in crapaturile scoartei ramurilor speciilor samburoase, dar si in gradinile de legume si in sere.Este o specie migratoare.

     Paduchii formeaza colonii masive pe partea inferioara a frunzelor, se hranesc prin sugerea sevei plantelor.Datorita acetui fapt frunzele se necrozeaza si se rasucesc, formand pseudocecidii.Plantele atacate sufera si se debiliteaza, ducand la scaderea productiei.

     Femelele au corpul globulos, oval, verde-deschis sau verde-inchis.Antenele sunt negre.Picioarele sunt galben-deschis, mai scurte, aproximativ 1/3 din lungimea corniculelor.Femelele aripate au capul si toracele negre, iar abdomenul verde galbui sau roscat.Pe partea dorsala prezinta o pata mare de culoare neagra cu 1-2 dungi transversale si 4 pete laterale.Antenele sunt negre, picioarele sunt galben-deschis cu tarsele negre.Corniculele sunt brune, coada este aproape 2/3 din lungimea cornicolelor.

     Combaterea chimica la paduchele verde se realizeaza prin stropiri cu insecticide cum ar fi: Decis Mega 50 EC in concentratie de 0,02 % (0,2 l/ha), Faster 10 CE in concentratie de 0,03 % (2 ml in 6,6 l/apa), Confidor Energy in concentratie de 0,06% (0,6 l/ha), Mospilan 20 SG in concentratie de 0,0125 % ( 1,5 g in 12 l/apa).

Descrierea si combaterea la paduchele cenusiu (Brevicoryne brassicae).

     Femela are corpul ovoidal de culoare galbena-verzuie, corpul este acoperit cu un strat cerifer dens de nuanta alba-cenusie, capul este brun si are dungi brune transversale pe abdomen.Lungimea corpului unei femele este de 1,8-2,3 mm.Masculul este aripat aproape ca nu se deosebeste de femela aripata.Lungimea corpului este de 1,4 -1,8 mm.

     Oul are culoare crem-deschisa, mai tirziu neagra, stralucitor, oval-alungit cu o lungime de circa 0,5 mm.Oul ierneaza in tulpinile verzei si ale plantelor crucifere din flora spontana.Poate avea pana la 16 generatii pe an.Primavara devreme larvele ies din oua, dupa 10-14 zile dupa 4 naparliri larva se transforma in femela astfel reluandu-se ciclul.

     Paduchele cenusiu este dotat cu un aparat bucal adaptat pentru intepat si supt, formeaza colonii aglomerate pe meristeme, frunze, tulpini, inflorescente, flori si silicule. Datorita acestui fapt, frunzele se gofreaza si plantele se opresc din crestere.Daca atacul survine imediat dupa plantare, varza si conopida nu mai formeaza capatana.

     Combaterea chimica a paduchelui cenusiu se poate realiza prin tratamente cu insecticide cum ar fi: Confidor Enegy in concentratie de 0,06 % (0,36 l/ha), Karate Zeon in concentratie de 0,015 % (0,08 l/ha), Mospilan 20 SG In concentratie de 0,0125 % (0,075 kg/ha), Mavrik 2 F in concentratie de 0,05 %, Actara 25 WG in concentratie de 0,02% (120 g/ha).

Descrierea si combaterea la musculita alba de sera (Trialeuroides paporariorum).

     Musculita alba este un vector important de transmitere pentru mai multe virusuri ale plantelor, iar dejectiile ei, care contin multe glucide, favorizeaza aparitia unor ciuperci patogene.

     Musculita alba este o insecta mica, culoarea corpului este alb-galbuie si este acoperit cu o secretie alba de consistenta ceroasa.Aripile sunt albe si cand sunt deschise au dimensiunea de pana la 5 mm. Adultii au ochii de culoare neagra.

     Musculita alba de sera se inmulteste foarte rapid, are 3-4 generatii pe an in aer liber, iar in sere pana la 12 generatii.Femele depun intre 100-500 oua, pe partea inferioara a frunzelor, grupate inelar.Incubatia oualor dureaza intre 10-14 zile, la o temperatura constanta de 20-23 grade Celsius.Larvele sunt de culoare galbui, ovale, cu ochii rosii, care se transforma in pupariu, dupa 10 zile. In stadiul de pupariu insecta traieste 12 zile, perioada dupa care apare musculita adulta, si ciclul se reia.

     Combaterea musculitei albe de sera este destul de dificila.Se intampla ca generatiile se suprapun si pe aceeasi planta pot exista oua, larve, pupe si adulti, eficienta insecticidelor scade.

     Combaterea chimica a musculitei albe de sera se realizeaza prin tratamente cu insecticide cum ar fi: Decis Mega 50 EC in concentratie de 0,025% (0,25 l/ha), Actara 25 WG in concentratie de 0,02 % (0,2 kg/ha), Confidor Energy in concentratie de 0,13 % (1,3 l/ha), Mospilan 20 SG in concentratie de 0,025 % (1,5 g in 6,0 l apa).

Descrierea si combaterea la molia verzei (Plutella maculipennis)

     Molia verzei ierneaza ca pupa in resturile vegetale sau in sol, dezvolta 2-3 generatii pe an.Ataca cruciferele spontane si cultivate, in special varza, şi conopida.Larvele tinere distrug parenchimul (mineaza frunzele), apoi consuma epidermele inferioara si superioara, frunzele, care capata o culoare plumburie si se usuca.

     Prevenirea aparitiei moliei verzei se poate realiza prin distrugerea resturilor vegetale ramase in camp dupa recoltare, araturi de toamna pentru introducerea sub brazda a formelor de iernare, prasile repetate pentru distrugerea plantelor gazda din flora spontana.

     Combaterea chimica se realizeaza prin tratamente cu insectide cum ar fi: Decis Mega 50 EW in concentratie de 0,2 % (2 ml in 10 l apa), Laser 240 SC in concentratie de 0,03 % (20 ml 65 l apa).

Descrierea si combaterea la fluturele mare al verzei (Pieris brassicae).

     Buha verzei ierneaza ca pupa adapostita in locuri mai ferite, prezinta doua generatii pe an.Buha verzei ataca diferite specii de crucifere, pagube insemnate produce la culturile de varza si conopida.

     Larvele rod epiderma inferioara si parenchimul frunzei.Larvele din ultimele varste consuma limbul foliar, ramanand numai nervurile, producand scheletizari ale frunzelor.

     Prevenirea aparitiei fluturelui mare se poate realiza prin rotatia culturilor, araturi de toamna pentru introducerea sub brazda a formelor de intrare la iernat, prasile repetate pentru distrugerea plantelor gazda din flora spontana.

     Combaterea chimica se poate realiza prin tratamente cu insecticide cum ar fi: Karate Zeon in concentratie de 0,015 % (0,075 l/ha).

Descrierea si combaterea la buha verzei (Mamestra brassicae).

     Buha verzei ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului si are doua generatii pe an.Este un daunator polifag, ataca varza, conopida si mustarul dar ataca si plantele medicinale.Larvele tinere rod epiderma si parenchimul frunzelor sub forma de orificii neregulate.

     Larvele mai batrane patrund in capatana verzei si rod galerii.Aici se gasesc resturi de hrana, excremente, pe care apoi se instaleaza diferite ciuperci si bacterii, ducand la putrezirea capatanilor de varza.

     Prevenirea aparitiei buhei verzi se poate realiza prin: araturi de toamna pentru introducerea sub brazda a formelor de intrarea la iernat, prasile repetate pentru distrugerea plantelor gazda din flora spontana, infiintarea timpurie a culturilor si folosirea de rasaduri viguroase.

     Combaterea chimica se poate realiza prin tratamente cu insecticide cum ar fi: Decis Mega 25 WG in concentratie de 0,2 % (2 ml in 10 l apa), Faster 10 CE in concentratie de 0,03% (2 ml in 6,6 l apa), Karate Zeon in concentractie de 0,015 % (0,075 l/ha), Mospilan 20 SG in concentratie de 0,0125 % (0,075 kg/ha).

Descrierea si combaterea la puricii de pamant (Phyllotreta sp.)

     Are o singura generatie pe an si ierneaza ca adult in frunzarul padurilor sub resturi vegetale, in sol.Puricii de pamant ataca conopida, varza, gulia, ridichea, rapita si alte crucifere cultivate sau spontane.

     Adultii rod frunzele si consuma epiderma superioara si parenchimul, producand ciuruirea frunzelor, la inceput pe margine, apoi pe tot limbul.Atacul larvelor nu prezinta importanta.

     Prevenirea aparitiei puricilor de pamant se realizeaza prin: strangerea si distrugerea resturilor vegetale ramase in camp dupa combatere, rotatia culturilor, araturi de toamna pentru introducerea sub brazda a formelor de intrarea la iernat, prasile repetate pentru distrugerea plantelor gazda din flora spontana, infiintarea timpurie a culturilor si folosirea de rasaduri viguroase.

     Combaterea chimica se realizeaza prin tratamente cu insecticide cum ar fi: Actellic 50 EC in concentratie de 0,5-1,0l/ha, Karate Zeon 0,5 l/ha.

Descrierea si combaterea limaxului cenusiu (Agriolimax agreste ).

     Limaxul cenusiu ierneaza sub forma de ou si mai rar sub forma de adult, hiberneaza in gauri subterane si crapaturi din sol, care sunt ferite de inghet,in care isi incetinesc procesele metabolice, intrand intr-o stare de letargie.

     Melcisorii rezultati din eclozarea oualor de iarna, ajung la maturitate la jumatatea lunii iulie.Melcisorii generatiei a doua apar incepand cu a doua jumatate a lunii august, se hranesc cu organele vegetative ale plantelor, se matureaza treptat, devin adulti, se imperecheaza si in a doua jumatate a lunii octombrie depun oua, si asa se reia ciclul biologic.

     Evolutia embrionara depinde de temperatura si de gradul de umiditate, dureaza intre doua si patru saptamani.

     Melcii sunt activi ziua, daca au suficienta umiditate, daca nu, ei raman nocturni.In conditii aride, limacsii secreta mult mucus, ingrosandu-si masa viscerala si protejandu-se astfel de dezhidratare.

     Melcul este polifag, se hraneste cu specii de plante cultivate si spontane, atacul producandu-se la nivelul tuturor organelor plantelor (subterane si supraterane).

     Melcii rod cu ajutorul limbii lor zimtate gauri de forma neregulata pe frunze sau alte parti ale plantei.In zonele roase pot aparea infectii secundare, produse de ciuperci sau bacterii.

     Combaterea limaxilor se poate realiza prin strangerea manuala a limacsilor dupa ploaie sau in timpul noptii la lumina electrica.

     Combaterea chimica se poate realiza cu ajutorul moluscocidelor cum ar fi: Mesurol 2 RB in cantitate de 5,0 kg/ha, acesta se imprastie pe suprafata solului sau se poate incorporeaza la 2-3 cm adancime in sol. Optimol 4 G 15 kg/ha la fel ca si Mesurolul se imprastie la suprafata solului sau se poate incorpora in sol.

Descrierea si combaterea la coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa).

     Coropisnita s-a adaptat foarte bine, in cursul evolutiei sale ca specie, la o viata subterana.Cu ajutorul picioarelor anterioare puternice, asemanatoare unor lopeti, coropisnita sapa numeroase coridoare, aflate imediat sub suprafata solului.

     Coropisnita se hraneste cu material vegetal, radacini, insecte taratoare mai mici si viermi (rame). Numai in perioada de imperechere, coropisnita iese la suprafata, unde isi cauta un partener, cu care sa se reproduca.

     Are o generatie la doi ani si ierneaza ca larva sau ca adult in sol.Adultul este de 50-70 mm lungime, cu corp robust, castaniu catifelat, terminat cu doi cerci, capul este rotunjit, pronot globulos.

     Femela depune intre 400-600 de oua intr-un cuib la 30-40 cm adancime in sol.Larva este asemanatoare cu adultii, la aparitie larvele sunt de culoare alba. In sere si solarii coropisnita apare la inceputul lunii martie, iar in camp pe parcursul lunii aprilie.

     Coropisnita este un daunator polifag, atacand cerealele (graul, orzul, porumbul), plante tehnice (floarea-soarelui, sfecla, tutunul), puietii din pepinere si mai ales culturile de legume (varza, conopida, ardeiul, vinetele, tomatele).Adultii si larvele rod partile subterane ale plantelor.

     Prezenta daunatorilor se recunoaste dupa galeriile practicate in stratul superficial al solului, care se observa cu usurinta, precum si dupa plantele ofilite, retezate sau roase de la suprafata solului.

     Prevenirea aparitiei coropisnitei se poate realiza prin: efectuarea de araturi adanci de toamna, pentru scoaterea la suprafata solului a coropisnitelor intrate la iernat in vederea distrugerii lor prin ger, efectuarea toamna pe terenurile puternic infestate de gropi capcana, cu dimesiuni de 50x50x50cm, umplute cu gunoi activ de grajd, mediul preferat de coropisnite pentru iernare si desfacerea lor pe parcursul lunilor ianuarie-februarie,pastrarea gunoiului de grajd in locuri protejate si transportarea lui in camp pe parcursul iernii,cernerea amestecului de sol folosit la semanat care trebuie repicat printr-o sita deasa, pentru retinerea si eliminarea coropisnitelor.

     Combaterea chimica se poate realiza cu ajutorul substantelor chimice cum ar fi: Mesurol 2 RB in cantitate de 5,0 kg/ha prin incoporare la 2-3 cm in sol sau prin simpla imprastiere pe suprafata solului, Sintogril Super in cantitatede 30 kg/ha se utilizeza tot prin incorporare sau imprastierea pe suprafata solului.

Leave a Reply